Čakajo izvedensko mnenje

Šok v Avstriji: Bo Fritzl kmalu odkorakal na prostost?

R.T.
28. 12. 2021, 10.57
Posodobljeno: 28. 12. 2021, 10.57
Deli članek:

Zloglasni Josef Fritzl bi lahko čez dve leti znova svobodno zadihal, a mora najprej storiti prvi korak, premik iz posebnega zapora za duševne bolnike v navadno jetniško celico.

Profimedia
Josef Fritzl

Najbolj znan avstrijski zapornik Josef Fritzl, ki je v svoji kleti groze v Amstettnu kot spolno sužnjo kar 24 let zadrževal hčerko Elisabeth, namreč zdaj čaka na odločitev izvedencev psihiatrične stroke, na podlagi katere bo sodišče odločilo, ali je zrel za premestitev iz posebnega zapora za duševne bolnike v običajen zapor. Danes 86-letni Fritzl bi lahko bil posledično čez dve leti že svoboden človek, jesen življenja pa bi lahko užival na prostosti. Fritzl je bil namreč leta 2009 obsojen na dosmrtni zapor.

Profimedia
Fritzlova hiša groze v avstrijskem Amstettnu.

Postopek premestitve je letošnjo jesen začelo okrožno sodiče v Kremsu in v kolikor bi resnično pristal med običajno zaporniško populacijo, bi lahko po 15 letih zapora zaprosil za pogojni izpust, poroča avstrijski Kurier. Na odločitev se je pritožilo državno tožilstvo, primer pa je nato prevzelo višje sodišče na Dunaju, kjer so odredili pripravo izvedenskega mnenja. Fritzlovo duševno stanje naj bi ocenil strokovnjak s področja nevrologije in psihiatrije. Kot je za časnik pojasnil podpredsednik okrožnega sodišča v Kremsu Ferdinand Schuster, izvedensko mnenje pričakujejo do konca januarja. Če bi Fritzla po 15 letih izpustili na prostost, bi bilo njegovo odbobje ujetništva za devet let krajše od obdobja, ki ga je v zaporu v njegovi kleti preživela njegova hčerka Elisabeth.