Pogrešani

Na Laponskem »izginilo« na tisoče severnih jelenov

S.R.
26. 12. 2021, 20.51
Posodobljeno: 26. 12. 2021, 21.25
Deli članek:

Domnevajo, da so odšli s trebuhom za kruhom.

Profimedia
Pozimi jedo lišaje, ki se skrivajo pod snegom, a jih rejci vse pogosteje tudi hranijo.

Na Laponskem, obsežnem območju, ki se razteza čez sever Finske in Švedske, pogrešajo približno na tisoče severnih jelenov, poroča britanski BBC. V tem letnem času so njihova hrana predvsem lišaji, ki pa jih na območju, kjer bi se morali nahajati jeleni, trenutno prekriva plast ledu, kar je posledica vremenskega dogajanja. Zgodnji sneg se je namreč najprej stopil, nato je znova hitro pritisnil mraz, zaradi česar je lišaje prekril led.

Kot na drugi živelj po svetu, vremenski vzorci in spremembe vegitacije močno vplivajo tudi na populacije severnih jelenov, zato so rejci zaradi podnebnih sprememb precej na trnih. V zadnjih letih so bile nepredvidljive tudi sezone gob, kar dodatno vpliva na njihove črede. Kot je pojasnil Jouko Kumpula s finskega inštituta za naravne vire, severni jeleni na Laponskem zdaj iščejo območja, kjer je »samo sneg, ki ga lahko preprosto odstranijo in se dokopljejo do lišajev.« Tuomas Seva, rejec na švedski strani meje, je na drugi strani pojasnil, da je iskanje severnih jelenov drago in zamudno, zato jih rejci iščejo s helikopterji. Po njegovih navedbah jih je v zadnjem tednu za svojim nosom v neznano odšlo približno 8000.

Finski rejci so sicer pred dvema letoma zaradi hude zime izgubili približno 15.000 severnih jelenov, ki so poginili, zaradi česar so utrpeli škodo v višini približno 23 milijonov evrov. »Tovrstne zime smo nekdaj zabeležili enkrat na 30 let, a kaže, da zaradi podnebnih sprememb postajajo vse bolj pogoste,« je pojasnil Kumpula.