Nenehno je izgubljal zavest

FOTO: Reševalci podrobno opisali grozo na Sljemenu: zadnje minute božiča presekal »panični klic na pomoč«

S.R.
26. 12. 2021, 16.59
Posodobljeno: 13. 11. 2023, 14.20
Deli članek:

Na hrvaškem smučišču Sljeme, ki se nahaja streljaj od Zagreba, se je včeraj ponoči pripetila grozljiva nesreča, v kateri sta se huje poškodovala najstnika.

HGSS stanica Zagreb
Nočno reševanje na Sljemenu.

Nesreča se je po navedbah hrvaške policije zgodila nekaj minut pred polnočjo. Štirje najstniki, trije 18-letniki in ena mladoletna oseba, so se po smučišču spustili na zaščitni blazini. Hitrost se je hitro povečevala, zato sta dva skočila z blazine, preostala dvojica pa je odbrzela po pobočju in se nato zaletela v prepreko. Pristala sta na urgenci zagrebškega kliničnega centra, od koder so sporočili, da sta huje poškodovana ter da ima eden hude poškodbe glave, drugi pa hrbtenice.

HGSS stanica Zagreb
Nočno reševanje na Sljemenu.

Klic na pomoč

Reševanje obeh poškodovanih so danes podrobneje opisali zagrebški gorski reševalci. Kot so pojasnili, jim je zadnje minute letošnjega božiča presekal »panični klic na pomoč,« v katerem so jih obvestili, da so na smučišču na Medvednici, hribu, na katerem se nahaja Sljeme, poškodovanci, pri čemer ima »eden verjetno zlomljeno nogo, drugi se ne more premikati.« Zveza se je nato prekinila, zato niso uspeli izvedeti več podrobnosti. Kljub temu so nemudoma začeli z intervencijo, nekaj minut pozneje pa so posamezni člani reševalne službe na telefone prejeli potrditev, da je na profesionalni progi Rdeči spust nujno potrebna ekipa. Po lastnih pojasnilih so takoj vedeli, da gre za resno situacijo, saj na smučišču »sredi noči ni več ljudi.« Ker gre za profesionalno progo, pripravljeno za tekmovanja pod okriljem Mednarodne smučarske zveze, jim je bilo jasno, da se tistemu, ki se je odločil spustiti po takšni podlagi, ne piše nič dobrega. »Najbolj izkušenim so se v spomin prikradli tudi dogodki izpred dvajsetih let, v zvezi s katerimi ti ob pripovedovanju zaledeni kri v žilah. Takrat sta se na Zelenem spustu ponesrečila dva mlada sankača, ki sta utrpela izjemno hude telesne poškodbe, ki so jima za vedno spremenile življenje,« so zapisali reševalci.

HGSS stanica Zagreb
Nočno reševanje na Sljemenu.

Prvi ju je našel dežurni

V dežju so nato v nekaj minutah odhiteli na kraj dogodka ter se kar med potjo po telefonu dogovarjali o strategiji in vseh možnih težavah, saj takrat še niso natančno vedeli, koliko je ponesrečenih, kje natančno se nahajajo in kakšne so njihove poškodbe. »Treba se je odločiti, katera prevozna sredstva se bodo uporabila, koliko ljudi bo v posamezni ekipi in kam se jih bo glede na situacijo prepeljalo. Na mizi je bilo več možnosti.« Kot so še navedli, je eden od njihovih sodelavcev včeraj zaradi dežurstva na srečo prespal v prostorih reševalne službe na Sljemenu. Tako se je prvi odpravil v noč in je kraj nesreče našel v trenutku, ko so na smučišče prispeli preostali. V gozdu približno 200 metrov od začetka Rdečega spusta je našel oba ponesrečenca in jima v okviru svojih zmožnosti nudil prvo pomoč, nato je počakal na okrepitve. Reševalci so pojasnili še, da so se najstniki po strmini spustili z zaščitno blazino, ki je na progi namenjena zaščiti smučarjev in ki »v stiku z zamrznjeno površino skoraj nima trenja, zato je z njo mogoče razviti strašansko hitrost.« Dvojica, ki z blazine ni odskočila, je z veliko hitrostjo pridrvela v gozd in predvidoma trčila v tamkajšnje elektro omarice smučišča. Dodali so, da je bila situacija izjemno resna, eden od ponesrečencev pa je nenehno izgubljal zavest, kar je »kazalo na hude poškodbe glave in vratne hrbtenice.«

Celotna reševalna akcija je trajala dobri dve uri. »Spomnimo, da so člani gorske reševalne službe prostovoljci, ki se na reševalno akcijo odpravijo z lastnega doma ali kraja, kjer se takrat nahajajo,« so še pojasnili ter za konec poškodovanima mladeničema zaželeli čim prejšnje okrevanje, ostale pa opozorili, da so smučišča namenjena smučanju in ne drugim zimskim radostim.