Ameriška centralna banka

Biden odločil, kdo bo vodil Fed

B.K./STA
22. 11. 2021, 16.15
Posodobljeno: 22. 11. 2021, 16.42
Deli članek:

Biden namerava podaljšati mandat predsedniku ameriške centralne banke republikancu Powllu.

Reuters
Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden.

Ameriški predsednik Joe Biden je sporočil, da bo 68-letnega republikanca Jeroma Powlla ponovno predlagal za položaj predsednika centralne banke Federal Reserve (Fed). Powlla je na položaj imenoval Bidnov predhodnik Donald Trump. Biden namerava na položaj podpredsednika Fed imenovati demokratko Lael Brainard.

Profimedia
Predsednik Feda Jerome Powell.

"Če želimo nadaljevati z nadgradnjo gospodarskega uspeha v letošnjem letu, potrebujemo stabilnost in neodvisnost pri Fedu. Povsem zaupam, da bosta po ognjeni preizkušnji zadnjih 20 mesecev predsednik Powell in podpredsednica Brainard zagotovila trdno vodstvo, ki ga naša država potrebuje," je sporočil Biden in s tem končal negotovost zadnjih nekaj tednov, ko ni bilo jasno, ali bo morda predlagal zamenjavo vodstva Feda.

Powell je uspešno vodil centralno banko skozi recesijo zaradi pandemije koronavirusa z nizkimi obrestnimi merami in drugimi ukrepi za pomoč gospodarstvu, kljub temu pa si je Bidnova demokratska baza želela, da ga zamenja z edino demokratko v odboru guvernerjev Feda Brainardovo. Powlla mora potrditi senat, kjer ni pričakovati težav.