Pogoj PC

Katere občine niso podprle poziva Maribora in Ljubljane?

Luka Tetičkovič
22. 11. 2021, 16.30
Posodobljeno: 22. 11. 2021, 16.36
Deli članek:

Če bo pogoj preboleli in cepljeni uzakonjen, bo župan mestne občine Maribor Saša Arsenović prvi, ki bo sprejel takšne ukrepe. Katera mestna občina ga pri tem ne podpira?

Bobo
Izločitev testiranja iz pogoja PCT je predvidena zgolj kot zadnji ukrep, ko bo zasedenih več kot dve tretjini postelj na enotah za intenzivno nego.

Maribor se je s tem javnim pozivom pridružil županu Ljubljane Zoranu Jankoviću, ki je to javno izrazil dan po izredni seji Združenja mestnih občin Slovenije (Zmos) 8. novembra.

Na tej seji so njuno stališče podprle še mestne občine Celje, Slovenj Gradec, Murska Sobota in Kranj. V Kopru in Novi Gorici so do tega zadržani, na Ptuju, v Velenju in Novem mestu so ob naših vprašanjih molčali.

Bobo
Mariborski Rotovž

»Naš poziv ni neposredno predlagal uvedbe pogoja PC, temveč v prvi vrsti sprejem ustreznih zakonodajnih sprememb, ki bodo vladi omogočile učinkovito spopadanje z epidemijo. Po mnenju Zmosa je ključnega pomena, da se upoštevajo strokovna priporočila, a da se hkrati vsi ukrepi izvajajo upoštevajoč načeli ustavnosti in zakonitosti,« pojasnjuje Matjaž Rakovec, župan MO Kranj in predsedujoči Zmosu.

SG: za zaostritve in testiranje cepljenih

»Zavedamo se, da je pogoj PC za zagotovitev varne interakcije med ljudmi v gosto poseljenih in urbanih središčih še posebej nujen in zaželen,« pravi Tilen Klugler, župan MO Slovenj Gradec, in poudarja, da morajo vladni ukrepi biti življenjski in sorazmerni, sicer jih bodo ljudje zavračali. »Najbolj smiselno bi bilo seveda sprejeti in izvajati ukrep PC + T, kar pomeni, da bi se morali testirati tako preboleli kot tudi cepljeni, saj tudi slednji prispevajo k širjenju okužb med populacijo, čeprav nimajo simptomov ali ne obolijo v hujši obliki,« dodaja Klugler.

Sašo Švigelj
Ljubljanski župan Zoran Janković je prvi pozval k zaostritvi pogoja PCT v pogoj PC.

MS: omejitve za nevestne

»Zavedamo, da je zdravstveni sistem preobremenjen in da bi nadaljnje neodgovorno obnašanje posameznikov lahko pripeljalo do ponovnega zaprtja države, kar bi prineslo hude posledice za gospodarstvo in družbeno življenje kot tako,« pravijo v MO Murska Sobota. Splošna bolnišnica v tej občini je bila sicer med epidemijo med bolj prizadetimi. Svojo pobudo na vlado so utemeljili s potrebo, naj se družbeno življenje omeji na način, da »tiste skupine državljanov, ki upoštevajo navodila stroke, ne bodo imele zmanjšane kakovosti življenja zaradi tiste skupine državljanov, ki teh navodil ne upoštevajo«.

Bobo
Koprski župan Aleš Bržan je do zaostritev zadržan.

Obalno-kraški občini do zaostritev zadržani

V Kopru medtem zaupajo »stališču stroke, ki ocenjuje, da bi skupnost z doslednim spoštovanjem pogoja PCT učinkovito omejila nadaljnje širjenje bolezni«. Zaostritev pogoja PCT bi bila upravičena zgolj, če bi na ta način preprečili nove omejitve javnega življenja za vse državljanke in državljane, torej tudi za tiste, ki te pogoje že danes dosledno spoštujejo, sporočajo iz kabineta župana Aleša Bržana.

Stroki bi odločitev prepustili tudi v MO Nova Gorica, »smo pa zagotovo proti temu, da bi se državo zapiralo, saj bi to za nas imelo pogubne družbene in gospodarske posledice«.

Manjše občine brez stališča

Skupnost občin Slovenije omenjene tematike ni obravnavalo. Stališča so raznorodna tudi v Združenju občin Slovenije, ki v splošnem čaka »na odločitev ustavnega sodišča o odloku, ki je v državni upravi zapovedal pogoj PC in je njegovo izvajanje trenutno zadržano. To bo neke vrste sporočilo za aktivnosti na tem področju tudi na lokalni ravni.«