Na epidemiološko huje prizadetih območjih bodo na Bavarskem uvedli zaprtje javnega življenja. To bo veljalo za okrožja, kjer je sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev več kot 1000. Teh je trenutno osem. Izjema bo veljala za vrtce, šole in trgovino.

Za necepljene bo v praksi po celi deželi veljalo zaprtje. To nameravajo doseči z večjo razširjenostjo pogoja dostopa samo za prebolele ali cepljene (PC). Dodatno bodo omejili stike za necepljene, saj se bodo lahko v tem primeru srečavali le z največ petimi osebami iz dveh gospodinjstev.

Kulturne in športne dejavnosti se bodo lahko izvajale le še ob 25-odstotni zasedenosti in pravilo PC plus, kar pomeni, da morajo prebolevniki in cepljeni predložiti tudi negativen izvid na novi koronavirus. Klubi, bari in drugi nočni lokali bodo morali biti zaprti najmanj tri tedne.

Pravilo PC zaenkrat ne bo veljalo za trgovine, bodo pa omejili število potrošnikov v njih. Gostinski lokali bodo lahko po novem delovali do 22. ure.

Ukrepi naj bi predvidoma trajali do sredine decembra, je pojasnil Markus Söder. Predlog deželne vlade bodo predvidoma v torek potrdili v deželnem parlamentu.