Interpelacija

Kustečeva odvihrala iz dvorane, njena usoda v rokah Desusovih poslancev

S.R./STA
19. 11. 2021, 14.55
Posodobljeno: 19. 11. 2021, 15.27
Deli članek:

Opozicijski poslanci v državnem zboru danes znova naštevajo očitke zoper ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec. Ves dan namreč poteka razprava o njeni interpelaciji, s katero želijo na svojo stran pritegniti poslance Desusa, ki sicer iz pozicije "konstruktivne opozicije" vestno glasujejo s koalicijo.

STA
Kustečeva, ki je dejala, da kritike temeljijo na mehanizmih, kako žensko utišati, je protestno zapustila dvorano.

V stranki SD so se sicer danes zaradi suma korupcije pri včeraj sprejetem razpisu za podelitev koncesij za izvajanje visokošolskih študijskih programov obrnili na Komisijo za preprečevanje korupcije.

V poslanski skupini DeSUS, kjer bodo odločitev o morebitni podpori interpelaciji sprejeli po opravljeni razpravi, do nekaterih ravnanj ministrice Kustec sicer so kritični, a gre vseeno pričakovati, da jo bodo na koncu podprli. V Desusu sicer menijo, da bi morala ministrica nositi del odgovornosti, a je po besedah Ivana Hršaka marsikatera obtožba iz interpelacije "izven njenega nadzora ali vpliva". Po njegovi oceni Kustečeva tudi tokrat ni storila vsega, kar bi lahko, da bi pouk v šolah lahko stekel kar se da normalno.

"Želimo namreč slišati konkretne odgovore na očitke v interpelaciji in tudi načrte ministrstva, ki jih bodo bodoči šolski ministri morali upoštevati, če se bodo še kdaj srečali s podobno situacijo," je pojasnil Hršak.

Kustečeva, ki je na današnji seji dejala, da kritike temeljijo na mehanizmih, kako žensko utišati, ob tem pa spregovorila tudi o tem, kako je sama prebolela covid-19, je nato protestno zapustila dvorano, a se je medtem že vrnila. 

Odsotna in neodzivna

Ministrica je imela po besedah poslanca LMŠ Aljaža Kovačiča eno samo nalogo, in sicer da vzgojno-izobraževalne ustanove pripravi na izobraževanje v času epidemije covida-19 ter da skomunicira vse ukrepe s tistimi, ki bi jih morala po svoji dolžnosti zastopati. Tako pa Kustečeva po njegovih besedah ni na strani otrok, dijakov in študentov ter učiteljev in ravnateljev, ki so se "zaradi nepremišljenih in nejasnih odlokov znašli v kaosu in primežu jeznih staršev".

Kot je dodal, je Kustečeva v ključnih trenutkih, ko jo šolski sistem najbolj potrebuje, odsotna in neodzivna. Poleg tega ne upošteva stroke, epidemiologov, učiteljev in psihologov.

Podaljšana roka

V koalicijskih poslanskih skupinah so pričakovano napovedali, da njene interpelacije ne bodo podprli.

Tudi v SD Kustečevi očitajo, da je tako objektivno kot subjektivno odgovorna za "neodgovorno in nesprejemljivo ravnanje z našimi otroki", je dejala Meira Hot. Po njenem mnenju so v času mandata Kustečeve zapostavljena prav vsa področja izobraževanja, poleg tega pa ministrica daje občutek, da je ministrstvo le podaljšana roka kabineta predsednika vlade.

Spomnila je, da so v opoziciji interpelacijo pripravili že pred več kot dvema mesecema, od takrat pa da se je zvrstilo že ogromno ministričinih napak. "Lahko rečemo, da smo danes de facto že na tretji vaši interpelaciji," je dejala Meira Hot.

Ni zaupanja

Poslanec Levice Željko Cigler pa je ocenil, da so bili v času epidemije ukrepi, povezani s šolskim prostorom, "nekonsistentni, spreminjajoči se praktično iz dneva v dan, nenadni, pravno vprašljivi, predvsem pa neusklajeni s šolniki in pedagoško stroko".

Navedbe ministrice o uspešnosti organizacije pouka v obdobju epidemije po njegovih besedah nimajo nikakršnih strokovnih ali analitičnih podlag. Cigler Kustečevi še očita, da zmanjšuje pomen dejanskih negativnih učinkov dolgega zaprtja šol in ne priznava resnih posledic, ki jih je imela epidemija na šolski sistem. Ministrica ni uspela vzpostaviti zaupanja, "ki bi ga v epidemiji krvavo potrebovali", je še ocenil Cigler.

Neobčutljiva

Za poslance SAB pa je med očitki iz interpelacije najbolj ključna točka neobčutljivost in neodgovornost ministrice za duševno zdravje otrok in mladostnikov. "Posledice morebitnega nepravilnega ukrepanja so lahko enormne in zelo dolgosežne," je opozorila Maša Kociper.

Predlagatelji interpelacije menijo, da Kustečeva svoji funkciji ni dorasla, pač pa je "s svojo neaktivnostjo, neprimernim in zapoznelim odzivanjem ter nejasnim in pogosto nasprotujočim si informiranjem povzročila škodo tako učečim kot tudi njihovim staršem, družinam in družbi kot celoti", je še dejala Kociprova.

Interpelacijo podpirajo tudi v poslanski skupini nepovezanih poslancev. Janja Sluga je kot nekdanja strankarska kolegica Kustečeve izrazila prepričanje, da je glede na njen način razmišljanja, kot ga poznajo, molčala tudi takrat, ko se sama ni strinjala z vladnimi odločitvami. Sluga ne pričakuje, da bo Kustečeva to tudi priznala, ji je pa predlagala, naj odstopi še pred današnjim glasovanjem, da "ohrani vsaj nekaj osebnega dostojanstva".