Belfast

FOTO: Ugrabili in zažgali avtobus; gre za eskalacijo napetosti zaradi meje?

M.M.
8. 11. 2021, 08.54
Posodobljeno: 8. 11. 2021, 15.24
Deli članek:

Policija je sporočila, da je prejela prijavo o ugrabitvi na območju Church Road v četrti Newtown v Belfastu

Profimedia
Zažgan avtobus v Belfastu.

Štirje napadalci so ugrabili in zažgali avtobus v predmestju Belfasta, kjer živijo večinoma severnoirski sindikalisti, so danes sporočile oblasti. Avtobusno podjetje Translink je povedalo, da so voznik in potniki na varnem

Poročajo, da so štiri osebe ustavile avtobus in izgnale potnike, nato pa so zažgale vozilo - v sporočilu je navedeno, da je območje blokirano zaradi nadaljnje preiskave. 

Prejšnji teden sta dva zamaskirana in oborožena napadalca ugrabila še en avtobus in ga zažgala, po poročanju lokalnih medijev pa je bil napad povezan z napetostmi med Veliko Britanijo in EU zaradi trgovinskih ovir po brexitu. 

London bi lahko uporabil mehanizem, s katerim bi obe strani vrnili k pogajanjem, ko se bo trenutni podnebni vrh COP26 končal. "To bi bilo dejanje, ki bi poškodovalo odnose med Veliko Britanijo in Irsko ter povzročilo izjemen pritisk na stranke na Severnem Irskem," je dejal irski zunanji minister Simon Coveney.

Takšna poteza britanske vlade bi lahko ogrozila sporazum o prosti trgovini med EU in Združenim kraljestvom. Opozoril je tudi, da bi se morale britanske politične stranke zavedati razsežnosti sprožitve 16. člena.