Pomoč v stiski

Najstnica se je iz krempljev ugrabitelja rešila s skrivnim znakom

R.T.
8. 11. 2021, 08.15
Posodobljeno: 8. 11. 2021, 08.26
Deli članek:

Kretnja z roko, "skrivni" znak nasilja v družini, v kolikor ostane nasilnežu neopažen, postaja vse bolj mednarodno uveljavljeno orodje za opozarjanje, da je oseba v stiski. Z njim se je nedavno iz krempljev ukrabitelja rešila tudi neka ameriška najstnica.

Laurel County Sheriff
James Herbert Brick

4. novembra so v bližini Londona v ameriški zvezni državi Kentucky odkrili pogrešano 16-letnico. Ta se je nahajala v avtomobilu 61-letnega moškega, njenega ugrabitelja. Kot so zdaj razkrili ameriški policisti, so jo našli na podlagi mednarodnega znaka, kretnje, s katero je mogoče na stisko, v kateri se posameznik nahaja, opozoriti javnost. Ozaveščanje o tem načinu znakovne komunikacije je v veliki meri prisotno tudi na družabnem omrežju TikTok, posledično pa je z njo seznanjenih vse več mladih. Vse, kar terja od posameznika, je, da pokaže odprto dlan, palec premakne v dlan in ga s prsti pokrije v pest, s tem nakaže, da je v stiski oziroma žrtev nasilja ter da potrebuje pomoč. Opozorilo tudi ne pušča sledi, na podlagi katerih bi se lahko žrtev posledično znašla v dodatni nevarnosti.

V primeru 16-letnice, ki je s tem znakom iz avtomobila opozarjala druge udeležence v prometu, je stisko prepoznala neka voznica, ki je nemudoma poklicala policiste. Ti so na cesti postavili zasedo in malo pozneje ustavili opisano srebrno vozilo znamke Toyota. Za volanom je sedel 61-letni James Herbert Brick, pri čemer so hitro ugotovili, da je njegova sopotnica 16-letnica iz zvezdne države Severna Karolina, ki so jo starši nekaj dni pred tem prijavili kot pogrešano. S svojim ugrabiteljem sta se od njenega domačega kraja Asheville peljala skozi karštiri zvezne države.

Policisti so Bricka na kraju aretirali, zaradi suma kaznivih dejanj ugrabitve in posesti otroške pornografije pa trenutno na sojenje čaka v priporu.