Postopno uvajanje ukrepov

Če ne bo rezultata, čaka Hrvate pravilo PC

G.G.
5. 11. 2021, 12.32
Posodobljeno: 5. 11. 2021, 16.12
Deli članek:

Avstrija, Slovenija, Hrvaška, Madžarska, Češka, Slovaška, pa tudi Trst. Približno Avstro-ogrsko ozemlje je v podobni zagati v četrtem valu koronavirusa. Notranje politične razmere v državah, komunikacija z državljani, PCT pogoj, … so virusu očitno malo mar.

Profimedia
Fotografija je simbolična

O zaostrovanju ukrepov v Avstriji pišemo TUKAJ, slovenska vlada bo odločala popoldne, hrvaška pa je že dopoldan.

Hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović je ob rekordnih 6932 dnevno okuženih in 36 mrtvih zaradi covida-19 dejal, da so ključni trije ukrepi oziroma dejavniki. Glavni in nujni je povečati precepljenost prebivalstva, ki je trenutno le 44 odstotna. Na drugem mestu je omejiti množična zbiranja v javnih zaprtih prostorih. Zgornjo mejo so postavili na 50 oseb. Zbiranje pa bo dovoljeno le, če se bodo izkazali s covidnimi potrdili (pogoj PCT). Dogodki se morajo zaključiti do polnoči, izjema so kino predstave, ki se pričenjajo ob 23. uri.

Sledili bodo še novi ukrepi. Od 15. novembra bo za državne in javne uslužbence v službi obvezno covidno potrdilo. Po potrebi bo obvezno še za vstop v restavracije, fitnes centre, bazene in lokale. Skratka, nekaj kar v Sloveniji in Avstriji poznamo že nekaj časa.

Božinović je napoved še dolgoročno zaostritev, po kateri so zgornji ukrepi le kozmetične narave. Če se razmere ne bodo izboljšale, in zaradi zgoraj zapisanih ukrepov se najverjetneje ne bodo, bodo z začetkom leta 2022 v igro prišla covidna potrdila, ki bodo veljala samo cepljenje in prebolevnike.