Na drugi strani severne meje

Po današnjem rekordu bo sledilo zaostrovanje ukrepov

S.R.
5. 11. 2021, 11.50
Posodobljeno: 5. 11. 2021, 12.57
Deli članek:

Ob letošnjem jesenskem valu epidemije covida-19, ki ga poganja delta različica novega koronavirusa, je na preizkušnji tudi avstrijsko zdravstvo.

Profimedia
Brezplačno testiranje na eni od dunajskih ulic.

Razmere so namreč daleč od rožnatih tudi na drugi strani naše severne meje, od koder danes poročajo o novih rekordnih številkah. V zadnjih 24 urah so v Avstriji namreč potrdili 9388 novih primerov okužbe s sars-cov-2, kar je največ v letošnjem letu. Umrlo je kar 32 covidnih bolnikov.

V samo nekaj dnevih se je dnevno število novih primerov okužbe skoraj podvojilo. 1. novembra (gre za okužbe, potrjene v nedeljo) je bilo pozitivnih 4523 oseb, naslednji dan 5398, 3. novembra 6506, včeraj 8594, v zadnjem dnevu, kot navedeno, pa že 9388. V petek pred tednom dni so denimo poročali o 5861 novookuženih. Stanje se torej slabša s podobno hitrostjo kot pri nas. V avstrijskih bolnišnicah se na enotah za intenznivno nego trenutno zdravi 356 covidnih bolnikov, bolnišnično zdravljenje pa jih skupaj potrebuje 1831.

Koliko maneverskega prostora še ima virus?

Kot smo poročali nedavno, je v skladu z raziskavo družbe Valicon za covid-19 še vedno dovzeten znaten delež slovenskega prebivalstva. Glede na izsledke raziskave, ki so jo izvedli 18. oktobra, v Sloveniji pogoj PC (prebolevnost, cepljenje) izpolnjuje 65,2 odstotka prebivalstva oziroma 1.376.000 prebivalcev, kar pomeni, da ima virus na voljo še veliko potencialnih kandidatov za okužbo. Od takrat je sicer že minilo nekaj peklenskih tednov, delež »zaščitenih« je tako zdaj že višji.

Avstrijski strokovnjaki, združeni okoli raziskovalca Nikija Popperja, so medtem ocenili, da je v Avstriji na podlagi cepljenja ali prebolevnosti na sars-cov-2 »imunih« približno 61 odstotkov prebivalstva. Tudi ti se seveda lahko okužijo, a je njihov imunski sistem na okužbo pripravljen. Skupno število polno cepljenih in prebolevnikov ta delež sicer presega, a njihov model upošteva tudi druge dejavnike. Ocena je med drugim nižja tudi zaradi tega, ker nekateri zaradi oslabljenega imunskega sistema niso deležni ustreznega odziva na cepivo. Upoštevali so tudi dejstvo, da zaščita s časom slabi. Po navedbah Popperja bi bilo stanje, če ne bi bilo cepiva, drastično slabše.

V Avstriji so sicer podobno kot pri nas zdaj odločili, da v primeru cepiva Astrazeneca na tretji odmerek ni treba več čakati šest mesecev. Poživitveni odmerek je zdaj na voljo po štirih mesecih. Naša posvetovalna skupina za cepljenje je denimo na začetku tedna odločila, da je to v primeru vektorskih cepiv možno že po dveh mesecih.

Uvedli bodo nove ukrepe

Kot poroča časnik Heute, ima avstrijska vlada danes krizni sestanek, obeta pa se uvedba novih ukrepov, strožjih od teh, ki bi jih morali uvesti v skladu s svojim petstopenjskim načrtom. Razmišljali naj bi o združitvi druge in tretje stopnje, vsaj za prireditve pa naj bi po celotni državi uvedli obveznost izpolnjevanja pogoja PC. Testiranje tako ne bo več zadoščalo. Dunaju, kjer trenutno veljajo najstrožji ukrepi v Avstriji, naj bi sledile tudi preostale zvezne dežele, a bo končna odločitev padla šele po popoldanskem srečanju vlade in deželnih glavarjev. O kakršnem koli zapiranju države zaenkrat ni govora. Dunajski župan Michael Ludwig je medtem pozval, da bi morali za celotno državo nemudoma četrto stopnjo načrta, v skladu s katero bi se pogoj PC razširil na še več segmentov družbe.