Poplave

VIDEO: Sarajevo pod vodo

M.M.
5. 11. 2021, 10.36
Posodobljeno: 5. 11. 2021, 11.20
Deli članek:

V Sarajevu je poplavljenih veliko naselij, nekaj prebivalcev je bilo evakuiranih, promet je blokiran.

Reuters
Poplava v Sarajevu.

Dež, ki že od včeraj pada po vsej Bosni in Hercegovini, je povzročil velike prometne težave, poplavljena so številna naselja v Sarajevu in okolici.

V središču mesta je reka Miljacka nabrekla, visok vodostaj pa so opazili pri Ćumurijskem mostu in v Skenderiji. Težave sta povzročali tudi reki Željeznica in Tilava, ki sta povzročila poplave v naseljih Otes, Vlakovo, Butmir in drugih krajih.

Iz Gasilske službe Kantona Sarajevo so sporočili, da so poplavljeni objekti in družinske hiše, da so ekipe na terenu in da poteka evakuacija ljudi. Ogroženih je od 50 do 70 hiš. Navedeno je, da so uporabniki doma za ostarele v tem naselju premeščeni v višja nadstropja.

Promet na širšem območju Sarajeva je zaradi vode na cestišču upočasnjen in otežen.

Klimatolog Bakir Krajinović je povedal, da je Zvezni hidrometeorološki zavod prejšnji teden napovedal in opozoril na spremembe vremena in ujme, a da je količina padavin tako velika, da se je poplavam težko izogniti. »Ko gre za podobe ozračja in teh katastrof, ki so nas doletele, moramo gledati realno. Vidni so bili tri ali štiri dni prej. Zato menim, da smo pravočasno opozorili državljane in institucije. A kljub temu se takšnim ekstremnim pojavom ni mogoče izogniti,« je dejal Krajinović.

Zvezni hidrometeorološki zavod je danes zjutraj izdal rdeče opozorilo zaradi močnih padavin, nevihtnega vetra in zemeljskih plazov.

Pričakovana količina padavin na območju Mostarja je med 40 in 60, lokalno 80 litrov na kvadratni meter. Hkrati v Sarajevu danes pričakujejo od 15 do 30 litrov na kvadratni meter.