Kolumna

Mafija s čisto vestjo

Dejan Karba
5. 11. 2021, 09.03
Posodobljeno: 5. 11. 2021, 09.06
Deli članek:

Osebni arhiv
Dejan Karba: »Tako kot je Janša, ki mi je ponujal zaščito, pred desetletjem lagal v obraz meni, danes njegov minister Vizjak laže v obraz celotni slovenski družbi. Grdo laže, kot je takrat grdo lagal Janša.«

»Vas bodo ubili,« je Janez Janša vrezal v tišino in nadaljeval s poglobljenim branjem. Obračal je list za listom v zapisniku z zaslišanja Draga Kosa, ne da bi spremenil resnobni izraz na obrazu. Počasi, list za listom.

»Kdo bi me ubil?« sem vprašal čez čas oziroma takrat, ko je napeta tišina v državnozborski pisarni šefa stranke SDS postajala res že neznosna in nadležna. »Se zavedate, kaj imate v rokah?« mi je z vprašanjem, srepo me je gledal v oči, odgovoril Janša in nadaljeval: »V rokah imate izvor afere Patria. V rokah imate vse. Vas bodo ubili.«

Zamahnil sem z roko, se nasmehnil in nikakor nisem sprejel Janševega predloga, ki naj bi me zaščitil: da ta zanj tako pomembni zapisnik z zaslišanja deponiram na varnem, pri njem. Potem ko sem ga približno na tretjini moral ustaviti, bral je namreč natančno in to je trajalo in trajalo, sva si segla v roko, papirji so šli z menoj in šele po tem, čez nekaj dni, ko sem jih novinarsko obdelal, je Janša skladno z dogovorom dobil celotni zapisnik. Dogovora – mi tebi zapisnik, ti umakneš tožbo – se, seveda, ni držal. Češ, da sem mu ga izročil po roku, za katerega sva se zmenila. Res je: papirje sem mu izročil štiri dni kasneje od dogovorjenega petka zaradi smrti in pogreba v ožji družini.

Sam sem danes še kako živ in prav nihče mi v tem času, ki je minil odtlej, ni stregel po življenju. No, Janševe sugestije in klice, SMS-sporočila in ostale pritiske na šolsko ministrico Simono Kustec, naj vendarle poskrbi, da Karba kot sekretar ne bo ostal na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, pa le moram omeniti. Kaj, če ne eksistencialni umor, je nekoga pritlehno metati na cesto samo zato, ker politično ni na istem imenovalcu? 

Pa ne le Janez Janša, predsednik aktualne vlade. Tudi njegov najzvestejši kader se prevečkrat, da ne rečem vselej, zateka k ignoriranju lastnih pravil, lastnih norm, lastnih dognanj. Govorijo eno, delajo drugo. Želite dokaz? 

Gregor Virant, minister za javno upravo, je v osmi vladi, ki jo je med letoma 2004 in 2008 vodil Janez Janša, sestavil Etični kodeks nove slovenske vlade. Kaj piše notri? Med drugim tole: »Svoje obveznosti bom opravljal pošteno in prizadevno. (…) Informacije, pridobljene v zvezi z opravljanjem funkcije, bom uporabljal le za službene namene, nikakor pa ne za osebne koristi ali koristi nepooblaščenih oseb ali institucij. (…) S svojim ravnanjem bom pomagal preprečevati in odkrivati nepravilnosti in nezakonitosti, vključno s korupcijo in klientelizmom.«

V času, ko je veljal Virantov etični kodeks, je takratni minister za gospodarstvo Andrej Vizjak v debati z milijonarjem, ki se ga je takrat že držal sloves tajkuna, povozil etični kodeks v celoti. Kaj je govoril Vizjak, je javnost prek Pop TV lahko izvedela te dni, a tudi zdaj, ko so posnetki javno dostopni, se Vizjak zateka v protislovja: če je za prve posnetke, ko so bili objavljeni, dejal, da dvomi o njihovi avtentičnosti, je včeraj, ko je komentiral te zadnje posnetke, v katerih med drugim brez slehernega sramu in onkraj slabe vesti milijonarju napove, da bodo kakšnemu »sodniku jajca strli«, izpovedal, da po njegovo vendarle gre za avtentičen posnetek. Halo, Vizjak?

Tako kot je Janša, ki mi je ponujal zaščito, pred desetletjem lagal v obraz meni, danes njegov minister Vizjak laže v obraz celotni slovenski družbi. Grdo laže, kot je takrat grdo lagal Janša. 

Karel Gržan v knjigi Dramilo slovenskemu narodu piše o velikem družbenem resetu. Nadškof Carlo Maria Vigano ameriški škofovski konferenci celo piše, da bo družbeni »great reset« terjal milijardo kronično bolnih ljudi. V svojem pisanju pisca ponudita obilje sugestij in namigov, in če ju prav razumem, sporočata, da človeštvo kot tako kuje zaroto zoper človeštvo – kot tako.

Če težke misli Vigana in Gržana prenesemo v majhnost slovenske politike, lahko mirne vesti izpeljemo, da Janša s svojo ekipo s slovenskim narodom dela točno to: resetira ga. Ubija demokracijo in vzpostavlja neki novi model sobivanja, ki ni nič drugega kot način, po katerem deluje mafija. Mafija najslabše, plenilske vrste. Ki ima kljub bestialnemu modusu operandi čisto vest. Tako čisto, kot jo ima po včerajšnjih lastnih besedah Andrej Vizjak: povsem čisto. Ne glede na vse, kar je ogabnega povedal, obljubil Bojanu Petanu.

dejan.karba@svet24.si