Narko kartel

Balkanska mafija je zaveznica kolumbijske

M.M.
4. 11. 2021, 10.56
Posodobljeno: 4. 11. 2021, 10.57
Deli članek:

Po podatkih kolumbijske policije je balkanska mafija zaveznica kolumbijske, ki drogo prek pristanišč v Severnem morju vozi na Balkan.

Reuters
General Jorge Luis Vargas.

General Jorge Luis Vargas je dejal, da so mamilo iz Kolumbije in Srednje Amerike odvrgli v ladijske zabojnike, ki so jih nato prenesli na Nizozemsko in Španijo, od tam pa po kopnem na Balkan.

Kolumbijska narkomafijska organizacija Clan del Golfo, katere vodja Otoniel je bil ujet konec oktobra, ima balkansko mafijo za zaveznico kot eno od svojih petih glavnih mednarodnih povezav, je sporočila kolumbijska policija.

"Ta hudodelska združba ima pet glavnih zavezništev za tihotapljenje kokaina na različnih zemljepisnih širinah: v Mehiki, v kartelih Jalisco New Generation in Sinaloa, v Evropi pa kalabrijsko in sicilijansko mafijo in preprodajalno mrežo na Balkanu," je sporočila Radiotelevizija Črne gore prek dokumenta kolumbijske policije, ki jo je na tiskovni konferenci v sredo prebral direktor kolumbijske policije general Jorge Luis Vargas.

Tihotapljenje droge

Vargas je povedal, da so mamilo iz Kolumbije in Srednje Amerike odlagali v ladijske zabojnike, ki so jih nato prepeljali na Nizozemsko in Španijo, od tam pa po kopnem na Balkan. Vodja Clana del Golfo Dario Antonio Usuga, znan tudi kot Otoniel, je bil ujet 24. oktobra na severozahodu regije in naj bi ga kmalu izročili Združenim državam.

Otoniel velja za enega najnevarnejših preprodajalcev mamil na svetu. Osumljen je tudi spolnega izkoriščanja mladoletnikov, novačenja mladoletnikov v tolpe in umora policista. "Clan del Golfo", po podatkih kolumbijske policije, šteje skoraj 3500 ljudi.