V kraju Guben protestirali

Policija ustavila več kot 50 skrajnih desničarjev, ki so želeli sami patruljirati na meji

S.R.
24. 10. 2021, 16.17
Posodobljeno: 24. 10. 2021, 16.19
Deli članek:

Nemčija se na svoji meji s Poljsko srečuje z vse večjim pritiskom migrant brez urejenega statusa, ki tja bežijo čez Belorusijo.

Reuters
V kraju Guben so včeraj nekateri domačini s protestnim shodom opozorili, da potrulje skrajnih desničarjev tam niso dobrodošle.

Ob meji trenutno patruljira približno 800 policistov, a je Nemčija po navedbah ministra za notranje zadeve Horsta Seehoferja po potrebi pripravljena to število še okrepiti. Obstaja tudi možnost, da bi v primeru poslabšanja razmer na meji znova uvedli nadzor. Kot je znano, Evropska unija s prstom kaže na beloruskega voditelja Aleksandra Lukašenka. Očitajo mu, da celo namenoma organizira polete iz nekaterih držav, vključno z Irakom, da bi s tem okrepil migrantski tok po tej poti. Lukašenko obtožbe zanika in hkrati svari pred humanitarno katastrofo, ki se zaradi migrantov, ki so obtičali na belorusko-poljski meji, obeta to zimo.

Poljske oblasti medtem poročajo, da so samo oktobra zabeležili več kot 12.000 poskusov nezakonitega vstopa v državo. Nemške številke na drugi strani kažejo, da je iz Belorusije preko Poljske v državo v letošnjem letu vstopilo 6162 migrantov brez urejenega statusa, večinoma iz Sirije, Iraka, Irana in Jemna.

Reuters
"Proti starim in novim nacistom."

Oboroženi in jezni

Je pa nemška policija danes sporočila, da so včeraj na širšem območju kraja Guben, ki se nahaja na meji s Poljsko, ustavili več kot 50 skrajnih desničarjev, ki so oboroženi s solzivcem, gumijevkami in drugim orožjem poskušali sami patruljirati na nemško-poljski meji. Ti so se odzvali na poziv skrajno desne stranke Tretja pot, naj njihovi člani sami poskrbijo za nadzor na meji. Policija jim je orožje zasegla in jih odslovila. Med zaseženim orožjem sta se med drugim znašla tudi mačeta in bajonet. Po poročanju javne radiotelevizije Deutsche Well so nekateri med njimi tja prispeli z drugih koncev Nemčije, večinoma pa naj bi šlo za prebivalce tamkajšnjih območij.

V kraju Guben je nekaj deset ljudi včeraj pripravilo tudi protestni shod, s katerim so izrazili neodobravanje nad tem, da bi na njihovih koncih ob meji patruljirali skrajni desničarji.

Reuters
V kraju Guben so včeraj nekateri domačini s protestnim shodom opozorili, da potrulje skrajnih desničarjev tam niso dobrodošle.