Jesenska zelenjava

Brstični ohrovt za krepko zdravje in božanske jedi

Mare Koren
24. 10. 2021, 16.09
Deli članek:

Jesen je že na široko odprla svoja vrata. Zunaj je vse hladneje, vse manj je sezonske zelenjave, zato je v tem času pametno poseči po tisti, ki je na gredicah še ostala. Ne pozabite na brstični ohrovt, izjemno zdravo in nepogrešljivo zelenjavo jesenskih jedilnikov.

Profimedia
Zaradi nizke energijske vrednosti je nepogrešljiv v dietah.

Brstični ohrovt spada med križnice in med najbolj zdravo zelenjavo, ki jo lahko uporabimo v različnih jedeh, od juh do enolončnic, solat in rižot. A brstični ohrovt ni samo izjemno okusen, ampak tudi bogat s hranili, ki jih naše telo še kako potrebuje.

Vir vitaminov C in K

V študiji, ki jo je izvedel ameriški center za nadzor nad boleznimi in preventivo leta 2014, so brstični ohrovt uvrstili med najbolj hranilno bogato vrsto zelenjave. Naj povemo, da je brstični ohrovt odličen vir vitaminov C in K, z njim zaužijemo še nekaj folne kisline, delno zadostimo tudi potrebam, ki jih imamo po vitaminu A. Med minerali najdemo prepotreben kalcij, kalij in nekaj železa. Pohvali se lahko tudi z zajetnim deležem vlaknin. Omenjena hranila naše telo potrebuje za optimalno delovanje in posledično za dobro počutje.

Nepogrešljiv v dietah

Brstični ohrovt odlikuje visoka vrednost hranilnih snovi in nizka energijska vrednost, zato si ga brez slabe vesti privoščite tudi v času, ko želite izgubiti odvečne kilograme. Nutricionisti za hujšanje priporočajo predvsem hrano z nizko energijsko vrednostjo, ki obenem vsebuje veliko koristnih hranil, med katerimi je predvsem v jesenskih mesecih še kako koristen vitamin C. A ne pozabite, da je ta občutljiv na toploto, zato je treba paziti, da brstičnega ohrovta ne kuhate dlje, kot je treba. Da bo okus še boljši, bodite pozorni pri nakupu oziroma nabiranju. Najboljši je tisti, ki je živo zelen in ga pred kuhanjem zgolj operete ter obrišete s čisto krpo. Drugače ga olupite ter odstranite ovenele in porjavele liste.  

Povsod je dobrodošel

Brstični ohrovt spada med zelenjavo, ki poskrbi za odličen okus vseh jedi. Dodate ga lahko k juham, enolončnicam, rižotam, nepogrešljiv je v solatah ali kot predjed, prav tako je okusen skupaj s krompirjem ali njoki.