Koristno

S pomarančnimi olupki do naravnega čistila in romantike

Mare Koren
23. 10. 2021, 12.13
Deli članek:

Temperature so že prijetno jesenske, zato se pomaranče vse pogosteje znajdejo v naših nakupovalnih košarah, da z njimi vzdržujemo in krepimo zdravje. A nikar ne zavrzite aromatičnih olupkov, saj so še kako koristni.

Profimedia
Aromatičnih olupkov citrusov ne zavrzite, raje jih s pridom uporabite.

Pomaranče in limone so tropsko sadje, ki smo ga tako posvojili, da se v košarah znajde pogosteje od jabolk in drugega sadja, ki ga imamo na voljo pri nas. Nedvomno so citrusi dobra izbira v vseh letnih časih. Poleti se osvežimo in odžejamo z limonado ali pomarančnim sokom, medtem ko so citrusi v zimskih mesecih nepogrešljiv dodatek k vročemu čaju ali pa okusna malica. Tokrat vam ponujamo nekaj nasvetov, s katerimi boste s pridom uporabili tudi pomarančne olupke.

Dišeča svečka

Pomarančna lupina je odlična rešitev za čudovite dišeče svečke, ki ne bodo vsebovale nevarnih kemikalij, vaše stanovanje pa bodo napolnile s prijetnim vonjem. Postopek izdelave je več kot preprost in odlična ideja za ustvarjanje skupaj z otroki. Pomarančo po širini prerežite na pol in olupek previdno odstranite tako, da ga ne strgate. Pazite tudi, da beli pecelj znotraj olupka ostane na svojem mestu, saj bo služil namesto stenja. Lupino nato previdno zapolnite z naravnim voskom, postavite na ravno podlago in počakajte, da se strdi. Tako pripravljena svečka bo čudovit okras, ki bo širil prijeten vonj.

Naravno čistilo

Morda se sliši nenavadno, ampak preverjeno deluje in presenečeni boste nad rezultatom. Čistilo lahko uporabljate za čiščenje tal, kopalnice, kuhinje in drugih površin v stanovanju. Potrebujete steklen kozarec za vlaganje, ki ga napolnite z olupki pomaranče. Dodajte dve žlički sode bikarbone in dva decilitra kisa za vlaganje. Stekla bo reakcija in vsebina se bo precej spenila, zato počasi in postopno dolivajte vodo. Dobro zaprite in premešajte, nato pa za dva dni postavite na temno in hladno mesto. Po tem času vsebino dobro premešajte in precedite ter prelijte v stekleničko z razpršilom. S čistilom boste odstranili tudi trdovratne madeže in vodni kamen.