Trebušna slinavka

Bolečine se pojavijo po uživanju mastne hrane

T.D.
23. 10. 2021, 14.11
Deli članek:

Moški za kroničnim vnetjem trebušne slinavke zbolijo trikrat pogosteje kot ženske, večinoma v srednjih letih; povprečna starost ob potrditvi diagnoze je 35–55 let.

Dreamstime
S krvnimi preiskavami lahko ugotovijo povišane koncentracije encimov trebušne slinavke v krvi.

Najpogostejši vzrok kroničnega vnetja trebušne slinavke je alkoholizem (v več kot 75 odstotkih primerov). Sledijo bolezni žolčnih kamnov, motnje presnove, podedovano nagnjenje, zapora voda trebušne slinavke zaradi zožitve ali rakave bolezni. Možni so tudi drugi vzroki, ki pa so redki. Velikokrat vzrok bolezni ni znan.

Znaki in simptomi

Bolezen se kaže v dveh oblikah. Bolnik ima lahko trdovratno bolečino v trebuhu, ki jo lahko spremljata slabost in bruhanje. Lahko pa ima občasne napade akutnega vnetja trebušne slinavke, ki se kaže z močnimi bolečinami in bruhanjem, v vmesnem času pa je bolnik brez težav. Bolečine se tipično pojavijo po pitju alkohola ali uživanju mastne hrane. V kasnejši fazi se lahko pojavijo sladkorna bolezen, hujšanje in izločanje velikih količin zelo smrdečega blata svetle barve, ki lahko vsebuje oljne kapljice (steatoreja). Redkeje se pojavita tudi zlatenica in krvavitev iz požiralnika.

Postavitev diagnoze

Zdravnik posumi na možnost kroničnega vnetja trebušne slinavke na podlagi znakov bolezni, ki jih navaja bolnik, ali zaradi ponavljajočih se napadov akutnega vnetja trebušne slinavke. S krvnimi preiskavami lahko ugotovi povišane koncentracije encimov trebušne slinavke v krvi in povišano koncentracijo sladkorja v krvi. Rentgensko slikanje ali ultrazvočna preiskava lahko pokažeta kamne v trebušni slinavki. Endoskopska retrogradna pankreatografija (ERCP) lahko pokaže spremembe voda trebušne slinavke. Računalniška tomografija (CT) lahko poleg tega prikaže velikost, obliko in zgradbo trebušne slinavke.

Potek zdravljenja

Prvi ukrep je prenehanje pitja alkohola. Priporoča se tudi omejitev maščob v hrani. Ob bolečinah in steatoreji je potrebno uživanje majhnih obrokov, ki vsebujejo malo maščob in nič vlaknin. Zdravnik običajno predpiše zdravila za blažitev bolečin in krčev. Včasih je treba jemati tudi zdravila, ki vsebujejo encime trebušne slinavke, ali zdravila, ki nevtralizirajo želodčno kislino ali zmanjšajo njeno izločanje. Če so bolečine stalne, se lahko prekinejo z injiciranjem zdravil v bližino živca trebušne slinavke. Če postopek ni uspešen, sledi operacija, pri kateri se preoblikuje vod trebušne slinavke ali odstrani bolezensko spremenjeni del žleze.