Prediabetes

Zdaj poskrbite za zdravo raven krvnega sladkorja

T.D.
24. 10. 2021, 14.11
Deli članek:

O prediabetesu govorimo, ko je raven sladkorja v krvi višja od normalne, a ne tako povišana, da bi lahko postavili diagnozo sladkorne bolezni.

Dreamstime
Znano je, da se pri posameznikih s prediabetesom sladkor v krvi (glukoze) ne porabi pravilno.

Vendar pa prediabetes pomeni večje tveganje za pojav sladkorne bolezni tipa 2! Po nekaterih podatkih naj bi od 10 do 23 odstotkov oseb s prediabetesom v roku petih let razvilo diabetes oziroma sladkorno bolezen tipa 2. S prediabetesom se prav tako začnejo okvare, ki so značilne za sladkorno bolezen – zlasti srca, ožilja in ledvic. Dobra novica je, da lahko s temeljito spremembo življenjskega sloga preprečimo ali vsaj zmanjšamo možnosti za nastanek okvar in bolezni.

Prvi znaki težav

Na prediabetes lahko opozorijo nespečnost, utrujenost, zamegljen vid in pogosto uriniranje. Eden od možnih znakov je temnejša koža na določenih predelih – najpogosteje prizadeta območja so vrat, pazduhe, komolci, kolena in členki. A največkrat prediabetes sploh nima jasnih znakov in simptomov. Veliko ljudi zato ne ve, da se je ta pri njih razvil, dokler zdravnik ne opravi krvnih testov in ne preveri krvnega tlaka, dokler prediabetes ne napreduje v diabetes tipa 2 ali se ne pojavijo druge zdravstvene težave, kot je denimo srčni napad.

Ukrepi za zniževanje krvnega sladkorja

Zdrava prehrana predstavlja temelj preventive ter zdravljenja in obvladovanja sladkorne bolezni. S primerno prehrano, ki zadosti dnevnim energijskim potrebam, lahko vplivamo na raven sladkorja v krvi, raven krvnih maščob, krvni tlak in telesno težo, s tam pa zmanjšujemo vpliv dejavnikov tveganja za pojav sladkorne bolezni. Uživajte raznovrstno, uravnoteženo prehrano, z veliko beljakovinami. Idealen obrok bi bil sestavljen iz 30 odstotkov beljakovin, 30 odstotkov zdravih maščob in 40 odstotkov ogljikovih hidratov. Pazite, da ne pretiravate z ogljikovimi hidrati, še posebej s sladkorjem in izdelki iz bele moke.

Telesna aktivnost

Aktiven življenjski slog in redna telesna dejavnost trajno izboljšata porabo sladkorja za energijo. Če le nimate hujših zapletov sladkorne bolezni, je priporočena vadba od 30 do 60 minut vsaj trikrat tedensko. Vadba mora biti dovolj intenzivna, da se prepotite in zadihate, srčni utrip pa naj bo od 50 do 70 odstotkov maksimalnega srčnega utripa.