V včerajšnjem napadu z lokom v norveškem mestu Kongsberg je umrlo pet ljudi, dve osebi sta ranjeni. Smrt je nekaj po 18. uri v mestu, ki leži približno 80 kilometrov jugozahodno od Osla, sejal 37-letni Danec, ki je že v rokah policije. Ta zaenkrat domneva, da je deloval na lastno pest. Norveška policija napad obravnava kot teroristično dejanje. Napadalec, ki živi v Kongsbergu, je prestopil v islam in je bil morda radikaliziran. Bil je pod drobnogledom policije, ki je z njim že bila v stiku, a ne letos, temveč prej.

Norveška premierka Erna Solberg je po napadu dejala, da ima policija situacijo pod kontrolo.

kongsberg, norveška, napad-z-lokom
Reuters
Ozadje napada je še vedno nejasno.

Napadalec naj bi svoj napad začel v supermarketu Coop Extra na zahodu Kongsberg. Tam je ranil policista, ki ni bil na dolžnosti. Preden so ga prijeli nekaj pred 19. uro, naj bi med napadalcem in policisti prišlo do soočenja.

Zaenkrat še ni znano, če je napadalec uporabljal zgolj lok. Tekom napada se je premikal po velikem območju, zato so oblasti zaprle več delov mesta s približno 30.000 prebivalci, prebivalcem pa naročile, naj ostanejo doma.

Osumljenec je končal na policijski postaji mesta Drammen.

Pravosodna ministrica Monica Maeland je pozneje sporočila, da dogodek zaenkrat ni grožnja državni varnosti.

Priznal odgovornost

Osumljenca so sicer preiskovalci ponoči zaslišali in ta po navedbah svojega odvetnika Fredrika Neumanna govori in sodeluje z njimi. Še danes ali v petek naj bi ga privedli pred preiskovalnega sodnika.

Pristojna tožilka je potrdila, da je priznal odgovornost za napad ter da so bili v preteklosti z njim v stiku tako policija kot zdravstvene službe.