Napaka

Otroka namesto proti gripi cepili proti covidu-19

R.T.
13. 10. 2021, 11.56
Posodobljeno: 13. 10. 2021, 11.56
Deli članek:

V lekarni so po cepljenju o napaki nemudoma obvestili starše.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Alexandra in Joshua Price iz mesta Evansville v ameriški zvezni državi Indiana trdita, da sta njuna štiri in pet let stara otroka prejela cepivo proti covidu-19, ne pa, kot bi morala, cepiva proti gripi. Napaka se je zgodila 4. oktobra v eni od lekarn druge največje lekarniške verige v ZDA Walgreens. Ko se je namreč družina vrnila domov, so starša poklicali iz lekarne in ju obvestili, da so otroka zmotno cepili s cepivom podjetja Pfizer/BioNTech. S tem cepivom se lahko v skladu z registracijo cepijo vse osebe, starejše od 12 let.

Starša sta pozneje štiriletnega sina in šetletno hčerko odpeljala na zdravniški pregled, v dnevih po cepljenju sta imela vročino, sicer pa je njuno zdravstveno stanje dobro. Zdravnik naj bi ju pregledal tudi ta teden. V lekarniški verigi zaradi varstva osebnih podatkov primera niso želeli komentirati, a so dejali, da so »taki primeri na splošno izjemno redki, v lekarni pa take zadeve jemljejo zelo resno.« Poudarili so, da je pri njih varnost bolnikov na prvem mestu ter da postopek cepljenja poteka v več korakih, v okviru katerih imajo vzpostavljenih tudi več varovalk, da s tem zmanjša možnost človeške napake. »Postopek smo pregledali z našim osebjem, da bi take primere preprečili,« so še navedli v izjavi za časnik Evansville Courier and Press.

O podobnem primeru, ki se je prav tako zgodil v eni od njihovih lekarn, so 18. septembra poročali tudi iz Baltimora v zvezni državi Maryland. Takrat je namesto cepiva proti gripi cepivo Pfizerja prejela štiriletna deklica, ki po cepljenju ni imela kakšnih resnejših neželenih učinkov. Pri Pfizerju so sicer ameriško upravo za živila in zdravila (FDA) že zaprosili za odobritev cepiva za otroke, stare od 5 do 11 let.