Razjasnjeno

Nizozemska prestolonaslednica se lahko poroči z žensko

B.K.
13. 10. 2021, 11.23
Posodobljeno: 13. 10. 2021, 11.29
Deli članek:

Nizozemska je leta 2001 postala prva država na svetu, ki je legalizirala istospolne poroke.

Instagram
Nizozemska prestolonaslednica, princesa Katarina Amalija.

Nizozemski monarh ali monarhinja lahko poroči kogarkoli hoče, je v torek zatrdil nizozemski premier Mark Rutte. Tudi če bi prestolonaslednica v zakonski jarem vzela žensko, bi prestol še vedno bil trdno v njenih rokah.

Rutte je tako odgovoril na vprašanje, ki je v zraku viselo vse odkar je v nedavno izdani knjigi z naslovom “Amalija, dolžnost kliče,” avtor trdil, da bi se zakonita prestolonaslednica morala odpovedati kroni, če bi se poročila z žensko.

“Vlada meni, da se lahko prestolonaslednik poroči tudi z osebo istega spola. Kabinet torej ne pričakuje, da bi prestolonaslednik ali kralj moral odstopiti, če bi se želel poročiti s partnerjem istega spola,” je dejal predsednik nizozemske vlade.

Zakonita prestolonaslednica nizozemske krone, 17-letna Katarina Amalija, najstarejša hči kralja Viljema Aleksandra in kraljice Máxime, je sicer zelo skrivnostna glede svojega zasebnega življenja. Katerega spola so njeni partnerji za zdaj ostaja skrivnost.

Reuters
Nizozemski kralj Viljem Aleksander s soprogo, kraljico Maximo.

Rutte pa je ob tem izpostavil potencialni problem, do katerega bi lahko prišlo, če bi prestolonaslednica bila lezbijka. Postavlja se namreč vprašanje, kako bi istospolna poroka vplivala na kasnejše nasledstvo otrok kraljevega para. A o tem nima smisla razpravljati zdaj, je prepričan premier. “To je zelo odvisno od dejstev in okoliščin konkretnega primera, kar lahko vidite, če pogledate, kako se lahko družinsko pravo s časom spremeni,” je dejal Rutte.

Na Nizozemskem se monarh oziroma prestolonaslednik ne more poročiti svobodno. Izbiro njegovega partnerja mora namreč potrditi parlament. V preteklosti so se nekateri dediči že odrekli kroni, ker so se hoteli poročiti z nekom, ki ni dobil dovoljenja parlamenta ali ker je bilo jasno, da tega dovoljenja partner po vsej verjetnosti ne bo pridobil.