Kritičen do ZDA

FOTO: Kim: "Naša vojska ni namenjena boju proti rojakom z juga"

B.K.
12. 10. 2021, 12.40
Posodobljeno: 12. 10. 2021, 12.40
Deli članek:

Severnokorejski voditelj je na javni razstavi orožja povedal nekaj krepkih na račun Združenih držav Amerike.

Reuters
Kim na razstavi bojnih sistemov.

Ob pregledu bojnih sistemov je severnokorejski voditelj Kim Džong Un obljubil, da bo Demokratična ljudska republika Koreja zgradila “nepremagljivo” vojsko, ki se jo bo bala napasti celo svetovna velesila. Severnokorejski voditelj je bil ob tem presenetljivo spravljiv do južne sosede, Republike Koreje, s katero sta v sporu že od začetka vojne v petdesetih letih preteklega stoletja.

Kim je dejal, da nameni Severne Koreje k modernizaciji vojske niso grožnja Južni Koreji. Ostro je zavrnil možnosti o novi vojni med sosedama in dejal, da se Korejci ne smejo nikoli več bojevati med sabo.

Reuters
Kim na razstavi bojnih sistemov.

Ni pa imel lepih besed za Združene države Amerike. Ameriške oblasti je namreč obtožil, da ustvarjajo napetosti, doslej pa da niso storile ničesar v smeri, ki bi dokazovala, da nimajo sovražnih namenov do Severne Koreje. “ZDA pogosto rečejo, da nimajo sovražnih namenov do naše države, vendar njihova dejanja tega ne dokazujejo, niso nas prepričali, da nis sovražni. ZDA s svojimi napačnimi sodbami in dejanji še naprej ustvarjajo napetosti v regiji,” je dejal Kim.

Ker so ZDA po mnenju Kima izvor nestabilnosti na Korejskem polotoku, je poglaviten cilj Severne Koreje, da ustvari “nepremagljive vojaške zmogljivosti,” ki jih ne bo mogel izzvati nihče.

Reuters
Kim na razstavi bojnih sistemov.

Je pa ob tem severnokorejski voditelj južnokorejske oblasti vendarle okaral zaradi domnevne hinavščine, saj so kritični do razvoja severnokorejskih vojaških zmogljivosti, sami pa za razvoj svoje vojske namenjajo visoke vsote. Kljub temu je poudaril, da severnokorejska vojska ni namenjena vojni proti sosedom. “Še enkrat poudarjam, da Južna Koreja ni tarča, proti kateri bi se borile naše vojaške sile. Zaradi Južne Koreje zagotovo ne krepimo obrambnih zmogljivosti. Ne smemo ponoviti grozne zgodovine rojakov, ki so uporabili silo drug proti drugemu,” je dejal.

Prejšnji mesec je Severna Koreja izvedla prve preizkuse raket v zadnjega pol leta. Testirala je tudi jedrsko orožje, ki lahko doseže vojaške baze ZDA na Japonskem.

Reuters
Kim na razstavi bojnih sistemov.