V usklajevanju

Hojsa čaka druga interpelacija, spisali so jo v Levici

S.R.
12. 10. 2021, 11.48
Posodobljeno: 12. 10. 2021, 12.32
Deli članek:

V stranki Levica so spisali novo interpelacijo zoper notranjega ministra Aleša Hojsa in jo poslali v nadaljnje usklajevanje še preostalim strankam Koalicije ustavnega loka.

Profimedia
Aleš Hojs

Stranka Levica ministru Hojsu v zaenkrat še osnutku interpelacije očita zlasti odgovornost za soustvarjanje izrednih razmer, policijsko nasilje na protestih v Ljubljani in protiustavno omejevanje človekovih pravic z nepravilnim izvajanjem 9. člena Zakona o nalogah in pooblastilih policije ter njeno politizacijo in militarizacijo, poroča portal 24ur. Pod Hojsom se je v Sloveniji prvič zgodilo, da je vlada aktivirala policijska pooblastila za prepoved gibanja na javnih mestih, v Levici pa trdijo, da vlada izredne razmere ustvarja načrtno, tudi v imenu boja proti epidemiji novega koronavirusa. Opozarjajo še, da je vladanje z odloki nedemokratično, vlada pa s tem ustvarja kaos.

Levica v osnutku interpelacije vladi po poročanju portala očita, da vlada na silo in nasilno ter se zateka vedno bolj avtoritarnim rešitvam, pri čemer Hojsu očitajo neposredno odgovornost za stopnjevanje nasilja prejšnji torek, ko je policija zaradi protestnikov zaplinila večji del središča Ljubljane. O predlogu interpelacije sicer danes na sestanku razpravljajoopozicijske stranke.

Hojs je današnji izjavi za javnost pojasnil, z vsebino interpelacije ni seznanjen, zato je zaenkrat tudi ne bo komentiral. To je sicer že druga interpelacija zoper Hojsa v tej sestavi vlade Janeza Janše. Interpelacijo, ki so jo junija 2020 prav tako vložile stranke KUL, je Hojs uspešno prestal 19. septembra lani.