Nasilje nad migranti

Hrvaško tožilstvo preiskuje nasilje policistov na meji z BiH

M.M./STA
12. 10. 2021, 11.25
Deli članek:

Policiste sumijo kaznivega dejanja nečloveškega in krutega ravnanja.

Profimedia
Migranti na poti iz BiH v Hrvaško

Državno tožilstvo v Karlovcu je začelo preiskavo proti hrvaškim policistom glede na posnetke, ki prikazujejo nezakonito nasilno vračanje nezakonitih migrantov iz Hrvaške v Bosno in Hercegovino. Grozi jim kazen do deset let zapora.

Hrvaško notranje ministrstvo je v petek potrdilo, da so zaradi hujših kršitev službenih dolžnosti ob meji z BiH suspendirali tri pripadnike posebnih enot policije. Več evropskih medijev je prejšnji teden objavilo posnetek moških z zakritimi obrazi, oblečenimi v dele hrvaške policijske uniforme, ki s palicami preganjajo migrante iz Hrvaške čez reko Korano v BiH.

Državna odvetnica v Karlovcu je potrdila, da proti policistom poteka tudi preiskava zaradi kaznivih dejanj. "Trpinčenje in drugo kruto, nečloveško ali ponižujoče ravnanje ali kaznovanje". Za tovrstno kaznivo dejanje je predvidena kazen med enim in desetimi leti zapora.

Hrvaška policija je že nekaj let deležna resnih obtožb mednarodnih medijev, nevladnih in humanitarnih organizacij zaradi nezakonitega nasilnega vračanja migrantov čez mejo.

Hrvaško notranje ministrstvo je doslej večino obtožb zanikalo. Potrdili so, da proti osmim policistom potekajo disciplinski postopki zaradi suma nasilja nad migranti, še 22 dokumentiranih primerov pa so prepustili državnemu tožilstvu. Medtem je tožilstvo zaradi pomanjkanja dokazov zavrglo 13 primerov.

V primeru dokazane disciplinske odgovornosti bi lahko šlo za malomarno opravljanje dela, pretirano in nesorazmerno uporabo sile ter ponižanje dostojanstva osebe, ki je bila deležna policijskega posredovanja.