8-letno Julio je po naključju našel gozdar. »Je podhlajena, vendar njeno življenje ni ogroženo,« je dejal župan mesteca Všerub. Deklico so našli na jasi pod vznožjem hriba Cerchov. Po pregledu v zdravstvenem domu jo bodo odpeljali v Nemčijo, kjer jo že čakajo presrečni starši.

Malo Julio mrzlično iščejo so iskali vse od nedelje. Spomnimo, v nedeljo je po gozdu pohajkovala družina iz Berlina, vključno z Julio, njenim dve leti mlajšim bratcem in devetletnim bratrancem. Otroci so se oddaljili in izginili med drevesi, starša pa sta jih iskala brez uspeha. Obrnila sta se na češko policijo, ob mraku pa se je začela bitka s časom, saj so temperature padle na vsega pet stopinj Celzija. Julijinega brata in bratranca so v večernih urah našli, za Julio pa se je izgubila vsaka sled.

Včeraj je območje prečesavalo približno 700 gasilcev, policistov in prostovoljcev iz Nemčije in Češke, območje je preletaval helikopter, pri iskanju pa so pomagali tudi policijski psi. Iskanje se je tudi včeraj zavleklo globoko v mrzlo noč, a Julie niso uspeli najti. Po poročanju češkega časnika Blesk bi moral ponoči območje preletavati helikopter, opremljen s termovizijsko kamero, a ta po navedbah tiskovnega predstavnika policije zaradi slabih vremenskih razmer ni mogel vzleteti. Na območje se je danes zjutraj odpravila specializirana ekipa gorskih reševalcev iz bavarskega okrožja Zgornje Pfalško, ki je posebej usposobljena za reševanje v gorah, zlasti Alpah. Gre sicer za obsežno gozdno območje z gostim rasjem in ozkimi stezicami. Na območju je tudi več zapuščenih zgradb, ki jih je v preteklosti uporabljala mejna policija. Iskanje je težavno tudi zaradi vremenskih razmer, temperatura se je po navedbah Bleska ponoči spustila pod ničlo, ob jutrih pa tam zavlada gosta megla. 

»Temperature okoli ledišča so seveda nevarne. Delamo vse, kar lahko, da bi Julio našli živo. Vsi prisotni smo do konca predani iskanju,« je dejal tiskovni predstavnik policije Florian Beck. Njegova kolegica na češki strani Dana Ladmanova je pojasnila, da zaenkrat ni znakov morebitnega kaznivega dejanja, tako še vedno sklepajo, da se je osemletnica izgubila. »Gre za težaven teren, obkrožen z gozdom,« je dodala. Staršem in družinskim članom medtem nudijo psihološko pomoč.