Policija ne verjame

Trdijo, da so odkrili serijskega morilca Zodiaca

G.G.
8. 10. 2021, 07.26
Posodobljeno: 8. 10. 2021, 09.11
Deli članek:

Morilec z območja San Francisca je postal slaven zaradi svojih pisem, s katerimi je dražil javnost in policijo.

Profimedia
Skica belopoltega moškega kot serijskega morilca Zodiaca.
Leta 2007 je Davidu Fincherju uspelo ustariti napeto detektivsko zgodbo o iskanju Zodiaca. Morilca, ki so zasnovali približno Zodiacu, pa je bolj uspešno že leta 1971 lovil Umazani Harry.

Serijski morilec Zodiac je konec 60. let 20. stoletja na širšem območju San Francisca umoril vsaj pet ljudi, sam pa se je hvalil, da ima na vesti 37 človeških življenj. Vzdevek si je nadel sam v pismih, ki jih je pošiljal novinarskim hišam. Rad je pošiljal šifrirana sporočila, doslej sta bile prevedeni dve kodi, ki nista pripomogli k razkritju morilca.

V sredo je skupina specialistov iz vrst policistov, vojakov in pravnikov imenovana Case Breakers sporočila, da so na podlagi novih dokazov z umori povezali Garya Francisa Posteja, ki je umrl leta 2018. Med številnimi dokazi, ki jih navajajo, naj bi bila velika podobnost med Postejem in skico Zodiaca iz leta 1969, zlasti brazgotine na čelu naj bi bile blizu identičnim. Skupina je primer vzela resno, z njim so se ukvarjali 10 let, preštudirali vso dokumentacijo, zaslišali priče in preučili vrsto forenzičnih dokazov in materialov.

Policija v San Franciscu pa je le zamahnila z roko. V najboljšem primeru gre za »naključne dokaze«, podobnosti, ki ne morejo določiti osumljenca.

Eden od zadnjih prebojev se je zgodil lani, ko je trojica razvozlala eno od Zodiacovih šifriranih sporočil. "Upam, da se močno zabavate, ko me skušate ujeti. Ne bojim se plinske celice, ker me bo zgolj predčasno poslala v raj, ker imam zdaj dovolj sužnjev, ki delajo zame," se bere dešifrirano sporočilo, ki pa še vedno ne osvetli identitete morilca. Da je koda uspešno dešifrirana je potrdil FBI. Na tem mestu dodajmo, da je pred desetimi leti določena oseba iz Raven na Koroškem trdila, da ve, kdo je izmuzljivi morilec Zodiac, a njegovih besed se ni jemalo resno.