»Sistematično« prikrivanje

Pretres v katoliški cerkvi: Zlorabljenih na stotisoče otrok, večinoma dečkov, tudi storilce štejejo v tisočih

S.R.
5. 10. 2021, 15.04
Posodobljeno: 5. 10. 2021, 15.04
Deli članek:

Poročilo dve in pol leta trajajoče preiskave spolnih zlorab v francoski katoliški cerkvi je postreglo z eksplozivnimi razkritji.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V obdobju med letoma 1950 in 2020 naj bi francoski duhovniki in pripadniki katoliške cerkve spolno zlorabili približno 216.000 otrok, večinoma dečkov. To število bi se lahko povišalo celo na 330.000, če se vključijo še zlorabe, ki naj bi jih zagrešili posvetni člani, kot so denimo učitelji na katoliških šolah. Šokantno je tudi število storilcev, ki naj bi jih bilo celo med 2900 in 3200, pri čemer je cerkev glede na izsledke poročila zlorabe "sistematično" prikrivala.

Neodvisno komisijo je leta 2018 ustanovila francoska katoliška cerkev kot odgovor na vrsto škandalov, ki so zatresli Cerkev v Franciji in drugod po svetu. Oblikovana je bila, potem ko je papež Frančišek sprejel ukrep, ki zavezuje vse, ki vedo za spolne zlorabe v cerkvi, da o tem poročajo svojim nadrejenim, še poroča STA.

Komisijo sestavlja 22 pravnih strokovnjakov, zdravnikov, zgodovinarjev, sociologov in teologov. Ko je začela delo, je vzpostavila telefonsko linijo za priče in nanjo že v nekaj mesecih prejela več tisoč sporočil.

"Katoliška cerkev je do začetka tega tisočletja kazala globoko, celo kruto raven brezbrižnosti do žrtev," je dejal predsednik preiskovalne komisije Jean-Marc Sauve. "Velika večina" žrtev je dečkov, predpubertetnikov iz različnih socialnih okolij. Na drugi strani obstaja nekaj storilcev, ki so v daljšem obdobju zlorabili veliko število otrok, nekateri celo 150 ali več. Sauve je katoliško cerkev pozval k ukrepanju in tudi plačilu odškodnine, čeprav je večino primerov s pravnega vidika že zastaralo. Pozval je tudi k popolni reorganizaciji vodenja in pravnega sistema znotraj cerkve. Kot je opozoril, je cerkev na podlagi kanonskega prava notranje postopke uvedla le v peščici primerov, kaj šele, da bi katerega od storilcev čakal kazenski pregon.

V poročilu je še navedeno, da je katoliška cerkev okolje z najvišjo pojavnostjo pedofilije izven kroga družine in prijateljev, pri čemer je skoraj tretjina primerov spolnih zlorab vključevala posilstvo.

"Sram in groza"

Francoska katoliška cerkev je po objavi poročila izrazila sram in žrtve prosila odpuščanja. Tako je predsednik Francoske škofovske konference (CEF), nadškof Eric de Moulins-Beaufort, po poročanju STA izrazil "sram in grozo" nad ugotovitvami. "Moja današnja želja je, da vsakega od vas prosim odpuščanja," je dejal. Ustanovitelj združenja žrtev Osvobojena beseda Francois Devaux je ob objavi poročila Cerkev opozoril, da je za zločine finančno odgovorna. "Za vse te zločine morate plačati," je opozoril Devaux.