Zavajajoče informacije

Iz jeseniške bolnišnice pojasnili, kako je z zdravljenjem dveh mladoletnic

S.R./STA
5. 10. 2021, 12.33
Posodobljeno: 5. 10. 2021, 13.32
Deli članek:

Informacije o hospitalizacijah zaradi posledic cepljenja, ki v teh dneh krožijo po Sloveniji, so zavajajoče.

STA
V jeseniški bolnišnici so se odzvali na zavajajoče informacije.

V zadnjem času se v javnosti in po družbenih omrežjih pojavlja vse več najrazličnejših informacij o zdravljenju oseb zaradi zapletov po cepljenju proti covidu-19. Tako so se pojavile informacije, da naj bi v jeseniški bolnišnici zaradi zapletov po cepljenju zdravili dve mladoletnici in odraslo žensko. Na spletnem portalu 24ur.com so prejeli tudi sporočilo, da naj bi se prav tako v jeseniški bolnišnici zaradi tromboze po cepljenju zdravilo tudi 12-letno dekle. 

V Splošni bolnišnici Jesenice so danes pojasnili, da so v obdobju po cepljenju res zdravili 17-letnico, vendar ne zaradi krvnih strdkov, kot izhaja iz spletnih zapisov, temveč zaradi slabosti in glavobolov. Zaradi izboljšanja zdravstvenega stanja so hospitalizirano mladoletnico že odpustili v domačo oskrbo. Ni pa bilo nobenih krvnih strdkov, so zagotovili.

Kar zadeva 12-letno dekle, so pojasnili, da res zdravijo mlajšo mladoletnico s trombozami, ki pa ima te težave že dlje časa. "Zaenkrat ne sumimo, da bi bile težave povezane s cepljenjem. Vsekakor bomo v primeru, da bo sum izražen, ustrezno ukrepali," so pojasnili ter dodali, da je bolnica v terapevtsko diagnostičnem postopku v sodelovanju s terciarno ustanovo, ki še ni zaključen. Glede odrasle ženske, ki naj bi se pri njih znašla po cepljenju s cepivom Janssen, so zagotovili, da v jeseniški bolnišnici takšne bolnice ni.

Konec prejšnjega tedna so na lažne informacije glede posledic cepljenja opozorili tudi v novogoriški bolnišnici, kjer je šest dni po porodu umrla 28-letnica, ki naj bi bila nekaj dni pred porodom cepljena s cepivom Janssen. Pojasnili so, da je v njihovi bolnišnici šest dni po porodu umrla 42-letnica, ki je bila sprejeta zaradi zapletov v nosečnosti, ti pa niso bili povezani s cepljenjem. Žensko so v bolnišnično obravnavo sprejeli 16 dni pred pričakovanim datumom poroda, dan pred sprejemom pa je bila cepljena s prvim odmerkom cepiva Pfizer.