Vsakdanje gibanje ne bo bistveno ovirano

S trakovi in ograjami označene cone prepovedanega gibanja. Policisti bodo usmerjali

G.G.
5. 10. 2021, 12.23
Posodobljeno: 17. 5. 2023, 18.11
Deli članek:

Policija pravi, da omejitev gibanja ne bo predstavljala težav za vsakodnevno gibanje ljudi.

STA
Policisti bodo opozarjali.
Vlada odločitev za omejitev gibanja utemeljuje z 9. členom zakona o nalogah in pooblastilih policije. Vlada na predlog ministra za notranje zadeve ob veliki verjetnosti hujših kršitev javnega reda naloži policiji, da z odredbo omeji ali prepove gibanje na določenih območjih, določenih krajih ali na javnih mestih oziroma prepove nastanitev v določenem kraju ali zapustitev določenega kraja.

Alojz Sladič iz Sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi je pojasnil, da se odredba, ki bo trajala do srede zvečer, nanaša predvsem na lokacije v središču Ljubljane, na Bledu in v okolici kongresnega centra na Brdu pri Kranju. Gre le za ožje območje, tako da policija upa, da omejitev ne bo predstavljala velike ovire za vsakodnevno gibanje ljudi.

Ti kraji so posebej označeni s policijskimi trakovi ali ograjami. Policisti bodo ljudem razložili, da se tam ne smejo nahajati, hkrati pa jih bodo usmerili na najbližjo pot, po kateri lahko zapustijo ta začasno "prepovedan" kraj, in pridejo do svojega končnega cilja. Če pa kdo ne bo upošteval navodil, ga bodo opozorili, v skrajnem primeru bo prišlo do uporabe prisilnih sredstev.

Ob 15. uri se sicer napoveduje tudi protest, ki ga napoveduje stranka Resni.ca z Zoranom Stevanovićem na čelu.

Vlada je o odredbi o začasni omejitvi gibanja posegla zaradi napovedi protestov in velikega števila tujih politikov, ki se bodo gibali na relaciji Ljubljana - Brdo - Bled. Slovensko predsedovanje Svetu Evropske unije namreč doživlja vrhunec s srečanje voditeljev Zahodnega Balkana, ki bo potekalo jutri. Danes pa voditelje članic EU na Brdu pri Kranju čaka strateška razprava o vlogi EU v vseh perečih aktualnih problemih.