Vsake toliko časa zajokalo nebo

FOTO: Na Žalah slovo od 20-letne Katje, ki je odšla mnogo prezgodaj

R.T.
5. 10. 2021, 13.30
Posodobljeno: 5. 10. 2021, 13.31
Deli članek:

Slovenijo je prejšnji teden pretresla tragična smrt 20-letnice, ki je udarila v že tako razgretem in razdvojenem ozračju. Danes so jo ob veliki množici žalujočih pospremili v večni mir.

Novice Svet24
Slovo od Katje Jagodic na ljubljanskih Žalah.

Na ljubljanskih Žalah so danes na zadnjo pot pospremili Katjo Jagodic, 20-letnico, ki je prejšnji teden kljub hudim naporom zdravnikov v UKC Ljubljana izgubila boj za življenje. Ker njena smrt sovpada s cepljenjem s cepivom Janssen, ki ga je prejela slaba dva tedna pred tragičnim dogodkom, je tragedija močno odmevala tudi v slovenski javnosti.

Na Žalah je bilo že pred 13. uro opaziti veliko število žalujočih, veliko je dijakov in mladih, ob mrliški vežici pa se je zbralo približno 80 najbližjih. Vsake toliko časa je zajokalo tudi nebo. Ko so raztrosili pepel in izpustili belo golobico, ki je spomin na Katjo ponesla v nebo, je na pokopališču vladala smrtna tišina.

Facebook
"Naš sonček, greješ in siješ za nas tudi takrat, ko te ni," so zapisali njeni najbližji.

Morebitno povezavo s cepljenjem sicer preiskuje posebna komisija ministrstva za zdravje, a dejstvo ostaja, da je glede na razpoložljive podatke o neželenih učinkih posameznih cepiv po svetu in na število cepljenj s tem cepivom v Sloveniji takšen dogodek statistično verjeten. O podobnem težkem zapletu, s katerim se je srečala Katja, so namreč poročali že tuji raziskovalci, raziskave pa so verjetnost takega dogodka ocenile na en primer na približno 100.000 cepljenih oseb. V Sloveniji smo s cepivom Janssen do današnjega dne cepili 121.615 ljudi. A vsaka smrt je tragedija, statistika pa neživljenjsko orodje, ki posamezniku daje malo ali nič utehe. Vprašanje, ali bi morala tudi Slovenija po zgledu nekaterih drugih evropskih držav cepljenje z vektorskimi cepivi omejiti na določene starostne skupine, je za Katjo prispelo prepozno.