protesti kmetov

Sin ministra obtožen umora, avtomobil je zapeljal v množico

B.K.
5. 10. 2021, 08.57
Posodobljeno: 5. 10. 2021, 08.59
Deli članek:

V Indiji že več kot leto dni divjajo protesti, zdaj se je v nje vpletel še sin vplivnega indijskega ministra.

Profimedia
V nedeljskih protestih je bilo ubitih najmanj devet ljudi, od tega vsaj štirje kmetje.

Oblasti indijske zvezne države Utar Pradeš so vložile obtožnico za umor proti Ašišu Mišri, sinu zveznega državnega ministra Adžaja Kumarja Mišre. Mišra mlajši je namreč v nedeljo, med množičnimi protesti indijskih kmetov, svojemu vozniku naročil, da vanje zapelje s terenskim avtomobilom, ki je bil del konvoja njegovega očeta. Mišra mlajši naj bi nato tudi streljal na kmete, ki so skušali ubežati kolesom njegovega avtomobila.

V izgredih je skupno umrlo vsaj devet ljudi, med njimi štirje kmetje in en novinar. Po navedbah obtoženega, bi naj protestniki nato do smrti pretepli voznika njegovega avtomobila in tri spremljevalce.

Profimedia
V nedeljskih protestih je bilo ubitih najmanj devet ljudi, od tega vsaj štirje kmetje.

Kmetje so s protesti v še večjem številu nadaljevali v ponedeljek. Ob tem so zagotovili, da ne bodo kremirali trupel svojih tovarišev, dokler odgovorni za njihove smrti ne bodo pridržani in obtoženi. Po pogajanjih z oblastmi zvezne države pa so se pogodili, da bodo v zameno za 4,5 milijone indijskih rupij (dobrih 50.000 evrov) izplačila družinam umrlih in zagotovljeno službo v javnem sektorju za enega izmed njihovih družinskih članov, umaknili vsaj zapore s cest.

Profimedia
Smrti so le še pomnožile število protestnikov.

Profimedia
Smrti so le še pomnožile število protestnikov.

Protesti kmetov v tej južnoazijski državi divjajo sicer že več kot leto dni, sprožilo pa jih je sprejetje nove zakonodaje, ki odpravlja zagotovljene cene za kmetijske pridelke. Kmetje se bojijo, da bodo zaradi novega zakona prisiljeni pridelke prodajašti še ceneje kot sedaj, vlada pa trdi, da je to edini način za modernizacijo kmetijstva skozi večje zasebne investicije.