Neprodušno zaprta

Avstralija se prihodnji mesec le odpira

J.P.
1. 10. 2021, 06.52
Posodobljeno: 11. 3. 2023, 07.03
Deli članek:

Avstralcem se obeta slovo drakonskih ukrepov.

Profimedia
Sydney (fotografija je arhivska)

Po 18 mesecih bodo lahko novembra v Avstralijo vstopali cepljeni popotniki. Trenutno so vrata odprta le za državljane in redke izjeme. Primerljivo nemogoče je tudi zapustiti državo.

Režim se je izkazal za uspešnega pri zamejevanju širjenja covida-19, a je marsikateri družini onemogočil združitev.

Kot je napovedal avstralski premier Scott Morrison, je prišel čas, da Avstralci spet zaživijo. Pogoj? Več kot 80-odstotna precepljenost v njihovi zvezni državi. Letalski prevozniki pa že svarijo, da se v tako kratkem roku ne bodo uspeli primerno odzvati na povečano povpraševanje po njihovih storitvah.

Poslovila se bo obvezna 14-dnevna karantena v hotelu, ki je stala 3000 avstralskih dolarjev (približno 1800 evrov); nadomestila jo bo sedemdnevna, ne nujno v hotelu, a le za cepljene.

Zaradi izbruhov virusa so trenutno v popolnem zaprtju Sydney, Melbourne in Canberra. V teh mestih povpraševanje po cepivu zato narašča.

Avstralska zvezna država Novi Južni Wales, kamor sodi Sydney, je na dobri poti, da bo prva presegla mejo 80-odstotne precepljenosti. To bi se lahko zgodilo že v nekaj tednih. Sledi ji Viktorija. Nekatere zvezne države pa, denimo Queensland in Zahodna Avstralija, grozijo, da 80-odstotna precepljenost ne bo dovolj za odprtje njihovih meja.