Žanu v čast

V Makedoniji nameravajo ulico poimenovati po slovenskem gasilcu, ki je umrl tik pred svojim 20. rojstnim dnevom

J.P.
1. 10. 2021, 06.21
Posodobljeno: 1. 10. 2021, 06.28
Deli članek:

Življenje je izgubil v torkovem čelnem trčenju. V Makedoniji ga niso pozabili.

Facebook
Žan Kofol

Avgusta so pri gašenju požarov, ki so se razbesneli v Makedoniji, na pomoč priskočili tudi slovenski gasilci. Med primorskimi prostovoljci je najmlajši bil Žan Kofol iz Kostanjevice pri Ligu. Ta je v torek, slabo uro pred svojim 20. rojstnim dnevom umrl v prometni nesreči v predoru Panovec.

Neprilagojena hitrost

Kaj se je zgodilo? 23-letni voznik je zaradi neprilagojene hitrosti v delno nepreglednem ovinku v predoru izgubil nadzor nad svojim avtomobilom, zapeljal na levo stran vozišča in trčil v robnik, od tam pa ga je odneslo naprej. V tistem trenutku je po svoji strani vozišča pravilno pripeljala 44-letna voznica avtomobila, vozili pa sta čelno trčili. Kofol je bil sopotnik v avtomobilu povzročitelja. Slednji se je hudo poškodoval; hudo sta se poškodovala tudi 44-letna voznica in njen 34-letni sopotnik. Vse tri so morali iz avtomobilov s tehničnim posegom rešiti gasilci.

Gasil v okolici tistega mesta

Novica o Kofolovi smrti je dosegla tudi Makedonijo. Zvonko Pekevski, župan mesta Berovo na vzhodu Makedonije, kjer so Slovenci sodelovali pri gašenju požarov, namerava predlagati, da bi eno ulico v mestu poimenovali po Kofolu.

Kot poročajo Primorske novice, je bil Kofol eden od štirih gasilcev PGD Nova Gorica, ki so v okviru prve odprave šest dni gasili požare v Makedoniji. "Zelo težko mi je govoriti o tej tragični izgubi, saj sem bil kot poklicni gasilec tudi na kraju te smrtne prometne nesreče. Od leta 2018 je bil predsednik mladinske komisije pri PGD Nova Gorica in zelo aktiven gasilec," je za Primorske novice povedal Dani Boltar, namestnik poveljnika PGD Nova Gorica.