Kadrovske čistke?

Bo odletel direktor ljubljanske policije? Hojs je namignil

R.T.
30. 9. 2021, 21.10
Posodobljeno: 30. 9. 2021, 22.10
Deli članek:

Po sredinih množičnih protestih je premier Janez Janša pozval ministrstvo za notranje zadeve, naj ukrepa.

Primož Lavre
Fotografija je simbolična

Vlada že nekaj mesecev ni pretirano zadovoljna z vodstvom Policijske uprave Ljubljana. »Po informacijah iz več virov naj bi generalni direktor policije Anton Olaj že v prihodnjih dneh razrešil direktorja Policijske uprave Ljubljana Boštjana Glaviča poroča spletni portal Necenzurirano.

»Fizični napadi, grožnje s smrtjo zdravnikom, novinarjem itd., ki zgolj opravljajo svoje delo; oviranje prometa in kršenje ukrepov – to ni ustavna pravico do zborovanj. Vodstvo policije v Ljubljani očitno ni sposobno preventive in čas je, da ministrstvo za notranje zadeve ukrepa,« je po včerajšnjih protestih v Ljubljani zapisal premier Janez Janša.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v današnji na oddaji Tarča na TV Slovenija omenil, da je Glavič »že pred časom sam izrazil željo, da bi zapustil položaj direktorja«, sicer pa kadrovanje na policijskih upravah ni v njegovi pristojnosti, pač pa v pristojnosti generalnega direktorja policije.

Viri blizu policije kot najresnejšega kandidata za Glavičevega naslednika omenjajo Janeza Rupnika, pomočnika direktorja uniformirane policije na Generalni policijski upravi, ki je pred tem vodil policijsko upravo v Kranju. Janez Rupnik je sicer brat Andreja Rupnika, ki je takoj po zamenjavi oblasti postal sekretar pozneje razpuščenega kriznega štaba za vodenje epidemije.

Glavič je postal direktor PU Ljubljana marca letos. Pri generalnem direktorju policije Antonu Olaju je slabo zapisan, ker je ukrepal proti rumenim jopičem na alternativni proslavi dneva državnosti, vlada pa mu je očitala tudi slabo varovanje državnega zbora ob navalu anticepilcev v začetku julija.