Zaskrbljena Evropska komisija

Opozicija zaradi odstopa Veselinovića sklicuje izredno sejo

B.K./STA
30. 9. 2021, 13.38
Posodobljeno: 30. 9. 2021, 18.28
Deli članek:

V Bruslju ob odstopu direktorja STA vlado pozvali k odločnemu ukrepanju.

Profimedia
Sedež Evropske komisije v bruseljski palači Berlaymont.

V Evropski komisiji so ob današnjem odstopu direktorja Slovenske tiskovne agencije (STA) Bojana Veselinoviča obžalovali poslabševanje položaja in izrazili zaskrbljenost, slovensko vlado pa so znova pozvali k odločnemu ukrepanju za zagotovitev neodvisnosti in ustreznega financiranja agencije.

"Ta najnovejši razvoj dogodkov zelo pozorno spremljamo. Že večkrat smo izrazili resno zaskrbljenost in tudi pričakovanje, da slovenska vlada zagotovi neodvisnost in ustrezno financiranje STA," je poudaril govorec komisije Christian Wigand.

Ob tem je spomnil, da je podpredsednica komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova minuli teden slovenskemu ministru za kulturo poslala pismo, v katerem je izpostavila resnost položaja in oblasti spomnila na dolžnost financiranja javne službe agencije, ki jo je nedavno potrdilo tudi slovensko vrhovno sodišče.

"Obžalujemo in z zaskrbljenostjo spremljamo najnovejše poslabševanje položaja ter pozivamo slovenske oblasti, slovensko vlado, k odločnemu ukrepanju s ciljem, da se trenutni trend ustavi in obrne," je še izpostavil Wigand.

V opozicijskih LMŠ, SD, Levica in SAB so pozvali k spoštovanju zakonodaje in napovedali, da bodo v DZ vložili zahtevo za sklic izredne seje DZ ter v sklepu zahtevali, da vlada takoj izpolni svojo zakonsko obveznost do STA.

Opozicija: Poskus podreditve STA

"Zbrali smo se v veliki ogorčenosti in zaskrbljenosti, saj je prišlo do še enega dejanja, ki bo verjetno vodilo ali pa še pospešilo dokončno uničenje in propad STA," je v današnji izjavi za medije dejala vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper. Dodala je, da Veselinoviča mnogi med njimi razumejo kot simbol boja proti nelegalnim poskusom vlade, da vpliva na delovanje STA. "STA, ki je nastala ob osamosvojitvi naše države in ki smo jo vedno vsi razumeli kot eno najbolj nevtralnih in najbolj v javnem interesu delujočih agencij, je tako že 274 dni brez denarja," je poudarila.

V LMŠ ob tem opozarjajo, da se Slovenija tako že 274 dni sooča z odkritim napadom na svobodo medijev. "Soočamo se s slabim letom poskusov podreditve STA tudi na račun finančnega terorizma, izčrpavanja zaposlenih in njihovih družin in to je nesprejemljivo," je ob tem poudaril vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović.

Po besedah poslanca Levice Mateja Tašnerja Vatovca pa so se danes odprla vrata za tako imenovani medijski pohod Janeza Janše. "Načrt je priti do nadzora vseh medijskih institucij, v katerih ima lahko vlada tako ali drugače dostop, in jih nadzirati," je prepričan. Kot je še dodal, je takšno stanje nedopustno, saj monopola nad resnico ne sme imeti nihče. "To, kar se dogaja z medijsko krajino v Sloveniji pod vlado Janeza Janše, je težnja, da bi imela ena stranka monopol nad resnico. To je v nasprotju z vsakršnim razsvetljenskim idealom, je v nasprotju z vsakršnim konceptom napredka in sodobnosti. To so zastarele in nazadnjaške ideje, ki nimajo mesta v 21. stoletju," je še opozoril.

V poslanski skupini nepovezanih poslancev pa ugotavljajo, da je vlada z izčrpavanjem STA in nepriznavanjem tega, kar ji po zakonu pripada za opravljanje javne službe, dosegla svoje, je pojasnila vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga.