Covidno potrdilo v tej evropski državi ni več potrebno

Odpravljene vse omejitve, epidemiologinja uspešnost cepljenja pripisuje tudi opustitvi AstraZenece

G.G.
10. 9. 2021, 09.14
Posodobljeno: 10. 9. 2021, 09.42
Deli članek:

Danska je z današnjim dnem odpravila vse korona omejitve in ukrepe.

Profimedia
Normalno življenje na ulicah Koebenhavna.
Švedska namerava odpraviti vse korona omejitve z začetkom oktobra, sredi oktobra pa bo najverjetneje podobno pot ubrala tudi Finska.

Stopnja precepljenosti na Danskem je visoka. Polno cepljenih je 74 odstotkov prebivalstva ali več kot 80 odstotkov starejših od 12 let. Covidno potrdilo so že v začetku septembra odpravili kot pogoj za vstop v javne prostore, od danes pa ni več potrebno za vstop v nočne klube. Danske oblasti so sicer ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa, med drugim obveznost nošenja mask, postopoma ukinjale v zadnjih nekaj mesecih. Vrnitev v normalo bodo na Danskem med drugim številni praznovali v soboto na koncertu v Koebenhavnu, kjer se bo prvič po začetku epidemije v Evropi zbralo 50.000 ljudi, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Epidemiologinja Lone Simonsen meni, da je opustitev cepljenja z AstraZeneco pomembno vplivala na zaupanje prebivalstva v cepiva. Danska je namreč ob zabeleženih redkih, a resnih stranskih učinkih, večinoma krvnih strdkih, povsem opustila to cepivo. Lone Simonsen dodaja, da se je debata o morebitnih nevarnostih zaradi stranskih učinkov po cepljenju na Danskem umaknila iz javnosti, medtem ko je v nekaterih drugih evropskih državah to zaviralo hitrost cepljenja. Epidemiologinja še meni, da bo v jesenskih in zimskih mesecih prišlo do povečanja okužb med mlajšimi in odraslimi necepljenimi, epidemija tega nadležnega koronavirusa pa bo zaključena, ko bomo dosegli čredno imuniteto.

Na Danskem trenutno v povprečju potrdijo približno 500 okužb z novim koronavirusom v enem dnevu, ob reprodukcijskem faktorju 0,7 pa danske oblasti zatrjujejo, da imajo virus pod nadzorom. Minister za zdravje Magnus Heunicke je zatrdil, da vlada ne bo oklevala in znova uvedla omejitve, če bo to potrebno. Oblasti pozorno spremljajo število hospitalizacij - trenutno jih je v državi z nekaj manj kot 6 milijonov prebivalcev približno 130. Od četrtka rizičnim skupinam omogočajo tudi cepljenje s poživitvenim odmerkom.