Svet

Gadafijev sin na prostosti, jo je že ucvrl čez mejo?

S.R./STA
6. 9. 2021, 13.15
Posodobljeno: 6. 9. 2021, 13.15
Deli članek:

Saadi Gadafi, sin nekdanjega libijskega voditelja Moamerja Gadafija, naj bi že zapustil državo.

Profimedia
Saadi Gaddafi je veljal za uživača.

Sin pokojnega libijskega samodržca Moamerja Gadafija je po več letih zapora znova na prostosti. 47-letni Saadi Gadafi, ki so ga leta 2014 prijeli v Nigru in ga izročili libijskim oblastem, leta že leta 2018 dočakal oprostilo sodbo. Sodišče v Tripoliju ga je oprostilo obtožb zločinov proti protestnikom in tudi obtožbe, da je leta 2005 ubil libijskega nogometnega trenerja, ter je odredilo njegovo izpustitev, a je moral Saadi na svobodo moral počakati.

Libijo je sicer po padcu Gadafijevega režima zajel kaos. Številne skupine se bojujejo za prevlado v državi. Lani je bilo sprejeto premirje, ki je odprlo pot za mirovne pogovore. Ti so marca letos pripeljali do oblikovanja prehodne vlade, decembra pa naj bi v državi izvedli volitve.

Gadafijev tretji sin je v času Gadafijeve vladavine v Libiji veljal za uživača, nekdaj je bil tudi profesionalni igralec nogometa v italijanski ligi. Po arabski pomladi leta 2011 in začetku Natovega posredovanja v Libiji se je zatekel v sosednji Niger. Njegovega očeta so oktobra tega leta uporniki ujeli in ubili, on pa je ostal v tej afriški državi.

Libijsko pravosodje je nato za njim izdalo tiralico, ker naj bi sodeloval v zatiranju upora. V Nigru so ga leta 2014 prijeli in nato predali libijskim oblastem. Sam je menil, da gre za politični pregon. Za razliko od njegovega starejšega brata Saifa al Islama proti njemu na primer Mednarodno kazensko sodišče ni izdalo tiralice.

S pravosodnega ministrstva so potrdili, da so Saadija Gadafija zdaj izpustili iz zapora in ga predali njegovi družini. Nekateri libijski mediji so sicer medtem poročali, da je Saadi Gadafi že zapustil Libijo in odpotoval v Turčijo. Ker je prost človek, se lahko svobodno odloči, ali bo ostal v državi ali ne, je še povedal omenjeni vir s pravosodnega ministrstva v Tripoliju.