»Odvrnili so, da bodo šli 'drugam'«

Pogoj PCT odslej tudi na terasah gostinskih lokalov, medtem nekateri v drugih panogah že izgubljajo stranke

S.R.
6. 9. 2021, 13.22
Posodobljeno: 6. 9. 2021, 17.19
Deli članek:

Izkušnje s terena kažejo, da različni deležniki pri preverjanju izpolnjevanja pogoja PCT niso enako dosledni, pri čemer tisti bolj vestni in odgovorni tvegajo, da bodo njihove stranke pobegnile k manj ubogljivi konkurenci.

Bobo
Pogoj PCT je treba preverjati pred vstopom v gostinski lokal.

Danes je začel veljati Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja zaradi preprečitve ponovnih izbruhov okužb in širjenja okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, ki ga je vlada sprejela prejšnji teden in v skladu s katerim se je še dodatno razširila obveznost spoštovanja pogoja PCT. Tega morajo zdaj z redkimi izjemami »izpolnjevati vse osebe, ki pri opravljanju dela prihajajo v neposreden stik z drugimi osebami oziroma so udeležene v okoljih ali dejavnostih, kjer obstaja neposredna nevarnost za izbruh okužbe in širjenje okužb.« Enako v primeru večine storitev velja tudi za uporabnike teh storitev ali dejavnosti. Kar zadeva potrošnika, so denimo iz obveznosti spoštovanja pogoja PCT izvzeti zgolj obisk trgovine, lekarne, bencinskega servisa, banke in pošte, pogoja pa uporabniku ni treba spoštovati tudi v primeru zavarovalniških storitev, dostavnih služb, osebnih prevzemov blaga ali hrane in servisnih delavnic. Če se je kdo spraševal, ali je treba pogoj PCT preverjati tudi na terasah gostinskih lokalov, je odgovor da, takšno navodilo so namreč danes prejeli tudi gostinci. Ta teden naj bi sicer veljalo prehodno obdobje, inšpektorji naj bi na to namreč zgolj opozarjali, naslednji teden pa naj bi se začelo »zares.«

Globe so visoke

Sama razširitev pogoja PCT ne rešuje temeljne težave oziroma dileme na terenu, okoli katere se je celotno poletje iskrilo med vlado, informacijsko pooblaščenko Mojco Prelesnik ter ponudniki gostinskih storitev in organizatorji najrazličnejših prireditev, ki morajo PCT pogoj preverjati. Ti so pogoj dolžni preverjati pred vstopom v prostor gostinskega obrata ali prireditve. Nadzor spoštovanja odloka sicer poteka pod vodstvom zdravstvenega inšpektorata, za sankcioniranje pa je poleg različnih inšpektoratov in Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pristojna tudi policija. Za kršitev pogoja PCT, v kolikor gosta na pravila opozori gostinec, bo sicer kaznovan gost. Globe so visoke. Če odlok krši gostinec, se te za pravno osebo gibljejo med 4000 in 100.000 evri, v primeru samostojnega podjetnika so za vzorec nižje, in sicer od 2000 do 50.000 evrov. Za posameznika, odgovorno osebo pravne osebe ali s.p.-ja, pa se gibljejo med 400 in 4000 evri.

Sicer plemenita prizadevanja vlade, da se v boj z epidemijo namesto z zapiranjem javnega življenja poda s pogojevanjem javnega življenja v okviru prebolevnosti, cepljenja in testiranja (PCT) ter končnim ciljem višje precepljenosti, trčijo ob težavo, da se v tem načinu boja v veliki meri zanaša na zdrav razum in sodelovanje državljanov. Tako pravila lepo zvenijo na papirju, a je realnost »na ulici« povsem drugačna. V zadnjih dneh smo na terenu preverili, kako je preverjanje upoštevanja pogoja PCT videti v praksi. Izkazalo se je, nekateri gostinci in ponudniki storitev zadevo jemljejo resno, drugi postrežejo zgolj z opozorilom in s tem nakažejo, da se odlokov zavedajo, svojo dolžnost odkljukajo in si s samim spoštovanjem pogoja PCT preveč ne belijo glave, spet tretji pa z delom nadaljujejo, kot da epidemija ne obstaja.

Bobo
Gostinci so na pogoj PCT dolžni opozarjati.

Dejali so jim, da bodo »šli drugam«

Realnost na terenu je takšna, da je za ponudnike storitev dosledno upoštevanje pogoja PCT prej kazen, v kolikor se pravil ne držijo vsi znotraj njihove panoge. Čeprav imajo ob tem moralno zadoščenje, da delajo dobro delo in aktivno prispevajo k zamejevanju epidemije, so na drugi strani kaznovani s potencialnim zmanjšanjem števila strank, ki bežijo k manj odgovorni konkurenci. Tako se je izkazalo v enem od priljubljenih frizerskih salonov na vzhodu Ljubljane, kjer jim je za danes dogovorjen termin zaradi obveznosti pogoja PCT odpovedalo več strank. Na vprašanje, kako poteka prvi dan pod novimi, strožjimi pogoji, so nam odgovorili, da stranke, ki se želijo naročiti po telefonu, obvestijo o novem »režimu«. »Ko so stranke izvedele, da je obvezen PCT pogoj, se jih je kar nekaj premislilo, nekateri so odvrnili, da bodo šli 'drugam', ena gospa pa je dejala, da bo 'počakala',« so nam pojasnili. Dodali so, da frizerke sicer ne bodo preverjale, ali stranka PCT pogoj dejansko izpolnjuje, za to nimajo niti pooblastil. Na vhodu v salon je jasno napisano, kakšni so pogoji za vstop, vsako stranko pa tudi opomnijo in jo vprašajo, če izpolnjuje zahtevan pogoj. »Računamo na poštenost državljanov,« dodajajo v rahli bojazni pred morebitnim osipom strank.

Za primerjavo, nedavno smo se mudili tudi pri severnih sosedih, kjer je bilo preverjanje pogoja PCT opaziti na vsakem koraku. Gostinci so pogoj običajno preverjali že na terasah gostinskih lokalov, pri čemer je bilo dovolj, da se je stranka izkazala z digitalnim covidnim potrdilom, identitete oziroma istovetnosti pa podrobneje niso preizpraševali. Pogledali so datum potrdila in nam verjeli na besedo.

Nekatere je nov odlok nepresenetljivo precej zbegal, saj so se ta teden prvič znašli v svetu vseprisotnega pogoja PCT. Tako nam je Š.K., lastnik manjše trgovine s športno opremo, pojasnil: »V soboto sem od računovodkinje dobil obvestilo, da moram pri svojih strankah preverjati pogoj PCT. Ne vem niti, kako naj se tega lotim? Kdo sem jaz, da bom od svojih strank zahtevah, naj mi kažejo dokumente? Lahko jih vprašam, ali pogoj izpolnjujejo. Ali bodo odgovori iskreni ali ne, pa ne vem.«

Drugače je na področju gostinskih storitev, kjer izkušnje s pogoji PCT vestno nabirajo že od maja letos. Kar zadeva ljubljanske gostinske lokale, smo opazili, da številni goste na izpolnjevanje pogoja PCT zgolj opozarjajo, nekateri so nas po pogoju vprašali, a od nas za trditev, da ga izpolnjujemo, niso terjali dokazila. Morda največje presenečenje smo doživeli na koncertni prireditvi v klubu Gala Hala na območju alternativnega kulturnega centra Metelkova mesto. Tam so nas na vhodu pričakali varnostniki, ki so od nas zahtevali, da se izkažemo s potrdilom o izpolnjevanju pogoja PCT, hkrati pa so za ugotavljanje istovetnosti terjali še, da jim pokažemo osebni dokument. Najbolj odgovorno in strogo v skladu s predpisi so torej ravnali v središču alternativne kulture.