»zagotovo ne bo nobenega zapiranja«

Hrvati spregovorili tudi o možnosti ukinitve vseh ukrepov

S.R.
30. 8. 2021, 18.54
Posodobljeno: 30. 8. 2021, 21.31
Deli članek:

Hrvaški premier Andrej Plenković je dejal, da na Hrvaškem ne bo nobenega zapiranja ali zaostrovanja ukrepov.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je po sestanku z direktorji bolnišnic in člani strokovne skupine za covid-19 stopil pred novinarje in pojasnil, da so razmere nepredvidljive. Glede vprašanja, ali se bodo tudi na Hrvaškem pri sprejemanju ukrepov odslej ozirali predvsem na število covidnih bolnikov v bolnišnicah in ne toliko na podatke o novih primerih okužbe, kar so že napovedali v nekaterih evropskih državah, vključno s Slovenijo, je odgovoril, da je to epidemiološko vprašanje in da o tem danes niso razpravljali. Dejal je, da sam ni epidemiolog, a da »začetek četrtega vala ni takšen kot preteklo leto.« Po njegovih navedbah »število novookuženih ni bistveno. Pomembno je število, ki bo obremenilo zdravstveni sistem, in to je število hospitaliziranih in število najtežjih bolnikov, bolnikov na ventilatorju.« Za zdaj se bodo sicer še vedno držali splošnih meril, je sicer dodal po poročanju hrvaških medijev.

Na vprašanje, ali je mogoče razmišljati o ukinitvi vseh ukrepov, je odgovoril, da je tudi to ena od možnosti, a je veliko odvisno predvsem od obnašanja virusa in posledičnega števila hospitaliziranih bolnikov. Poudaril je, da sta dve najboljši orožji proti virusu cepljenje ter spoštovanje ukrepov in priporočil.

Po seji predsedstva HDZ se je oglasil tudi hrvaški premier Andrej Plenković, ki je dejal, da »zagotovo ne bo nobenega zapiranja, zaostrovanja. Tisti, ki se želijo cepiti, se bodo cepili.« Glede morebitne ukinitve ukrepov pa je pojasnil: »Če bi imeli 80-odstotno precepljenost, bi bil prvi za to, da takoj ukinemo vse ukrepe.« Je pa Plenković dejal, da bodo odslej pri ukrepanju pomembnejši podatki o številu hospitaliziranih, številu ljudi s težjim potekom bolezni in ne toliko število okuženih.