odneslo streho ene od bolnišnic

FOTO: Zaradi orkana Ida več kot milijon domov brez elektrike, ugasnilo je življenje

A.S.
30. 8. 2021, 06.46
Posodobljeno: 30. 8. 2021, 08.50
Deli članek:

Na 60-letnika je padlo drevo, preminil je.

Reuters
Močan veter je odtrgal del strehe bolnišnici v mestu Cut Off v Louisiani, tik ob Mehiškem zalivu.

Močan veter je odtrgal del strehe bolnišnici v mestu Cut Off v Louisiani, tik ob Mehiškem zalivu. Bolnišnica je utrpela "veliko škodo", pacienti pa so na varnem. Domove na obali Mehiškega zaliva je sicer zapustilo na desettisoče prebivalcev. 

Kot smo poročali, je orkan Ida že včeraj dosegel obalo ameriške zvezne države Louisiana, ki se že tako spopada s težavo spopada s pandemijo sars-cov-2, zaradi katere so bolnišnice na robu zloma. 

Orkan so ob prehodu na kopno spremljali vetrovi s hitrostjo do 240 kilometrov na uro. Oblasti so tistim ljudem, ki niso zapustili domov, svetovale, naj poiščejo zatočišče. Ida je sicer terjala prvo smrtno žrtev. Gre za 60-letnega moškega iz bližine prestolnice Baton Rouge, na katerega je na njegovem domu padlo drevo.

Reuters
Posledice orkana Ida.

Ameriški predsednik Joe Biden je za Louisiano že odredil odredil zvezno pomoč.

Nacionalni center za orkane je poročal o poplavah na jugovzhodu Louisiane, številni prebivalci so ujeti v svojih domovih. V zalivu so tudi prekinili skoraj vso proizvodnjo nafte, večja pristanišča ob obalah Louisiane in Mississippija pa so zaprli za ladijski promet.

Več kot milijon domov v tej ameriški zvezni državi je ostalo brez oskrbe z električno energijo. Brez elektrike so predvsem prebivalci New Orleansa, kjer delujejo samo generatorji. Od katastrofe, ki jo je za seboj leta 2005 pustil orkan Katrina, so v mestu sicer poskrbeli za dodatno protipoplavno zaščito in okrepili varnostne ukrepe.

"Nobenega dvoma ni, da bodo prihodnji dnevi in ​​tedni za našo državo izjemno težki," je že včeraj opozoril guverner LouisianeJohn Bel Edwards.

Louisiano je orkan Ida dosegel natanko 16 let po tistem, ko je uničujoči orkan Katrina prvič dosegel to zvezno državo. V orkanu Katrina, ki je poplavil 80 odstotkov New Orleansa, je življenje izgubilo več kot 1800 ljudi.

Samo v treh dneh, odkar se je kot tropska nevihta Ida pojavila v Karibskem morju, se je okrepila v orkan kategorije 4. Pristanišče, ki leži približno 160 kilometrov južno od New Orleansa, je včeraj dosegla kot orkan četrte stopnje ob 18.55 po srednjeevropskem času. Ko je kasneje napredovala proti New Orleansu, se je hitrost vetra zmanjšala na 167 kilometrov na uro, kar jo podatkih ameriškega centra za orkane (NHC) uvršča med neurja kategorije 1 na petstopenjski lestvici Saffir-Simpson.

Reuters
Posledice orkana Ida.