Svet

Kabulsko letališče varno območje pod nadzorom Združenih narodov?

S.R./STA
29. 8. 2021, 20.50
Posodobljeno: 29. 8. 2021, 21.00
Deli članek:

Tudi v Nemčiji so odprti za francosko-britanski predlog o vzpostavitvi varnega območja v Kabulu.

Maxar
Letališče v Kabulu je močno poškodovano.

Nemški zunanji minister Heiko Maas je med današnjim obiskom v Turčiji dejal, da je Nemčija pripravljena finančno in tehnično podpreti obnovo hudo poškodovanega letališča Hamid Karzaj v afganistanski prestolnici Kabul. Mass je pojasnil tudi, da je odprt za predlog Francije in Velike Britanije, da bi okoli kabulskega letališča vzpostavili varno območje pod nadzorom Združenih narodov, a je treba še videti, ali bo to možno.

Njegov turški kolega Mevlüt Cavusoglu je glede tega vprašanja bolj skeptičen. "Ta predlog se dobro sliši. Pa ga bo lahko oziroma mogoče uresničiti? To moramo še videti," je povedal.

Pariz in London bosta na ponedeljkovem srečanju stalnih članic Varnostnega sveta ZN, med katerimi sicer ni Nemčije in Turčije, predlagala osnutek resolucije, katere cilj je določiti varno območje pod nadzorom ZN v Kabulu, ki bi omogočilo nadaljevanje humanitarnih operacij, vključno z evakuacijami ljudi, je danes sporočil francoski predsednik Emmanuel Macron.

Nemški zunanji minister sicer z obiskom Turčije začenja potovanje po petih državah, ki imajo pomembno vlogo pri nadaljnjih evakuacijah ljudi iz Afganistana. Podal se bo še v Katar ter tri afganistanske sosede Uzbekistan, Tadžikistan in Pakistan.