Svet

V Kabulu šteje trenutke: »V očeh vsakega lahko vidiš strah in obup«

R.T.
27. 8. 2021, 09.00
Posodobljeno: 27. 8. 2021, 09.13
Deli članek:

Neimenovan Afganistanec, ki ima vizum, a ne more iz Kabula, je opisal obup na ulicah prestolnice.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Za britanski Guardian je spregovoril afganistanec, iz varnostnih razlogov identificiran zgolj kot Ali, ki se boji maščevanja Talibanov. Na podlagi sodelovanja s zavezniki naj bi prejel vizum za vstop v Novo Zelandijo, a mu Kabula še ni uspelo zapustiti. Pojasnil je, kako se trenutno v Afganistanu počutijo njemu podobni, ki brezupno čakajo na rešitev.

»Ljudje so močno prestrašeni. Strah se povečuje. Ljudje prodajajo vso svoje imetje, da bi lahko zapustili državo takoj ko bo to mogoče in na kakršen koli način. Obupani so in tukaj ne vidijo prihodnosti. Menijo, da bo prišlo do državljanske vojne, bojijo se novih napadov ISIS. V očeh vsakega lahko vidiš strah in obup.

Če vstopiš v internetno kavarno, je ta polna ljudi, ki izpolnjujejo prijave za indijske in pakistanske vizume. Ni nobene varnost, šole so zaprte, celoten državni sistem se je ustavil. Zaposleni se iz strahu pred maščevanjem ne vračajo na svoja delovna mesta, ljudje, ki so sodelovali s tujimi silami, kot sem sam, pa štejemo trenutke.

V vseh delih mesta je mogoče videti kaos. Ni gneče kot nekoč. Po cestah ne vidiš hoditi žensk. Ne vidiš moških, ki bi nosili jeans. Ljudje komaj da dihajo.«