Evakuacija se nadaljuje

Biden po grozi v Kabulu: "Izsledili vas bomo in plačali boste"

S.R./STA
27. 8. 2021, 06.12
Posodobljeno: 27. 8. 2021, 06.28
Deli članek:

Ameriška vojska po včerajšnjem terorističnem napadu na letališču v Kabulu, v katerem je po navedbah tamkajšnjih zdravstvenih služb umrlo najmanj 60 civilistov in 13 ameriških vojakov, nadaljuje z evakuacijo.

Profimedia
Evakuacija iz Afganistana se nadaljuje, otrokom so v vojaški bazi Sigonella na Siciliji ob prihodu razdeljevali igrače.

Kot je v nastopu v Beli hiši zatrdil ameriški predsednik Joe Biden, teroristi ZDA ne morejo odvrniti od tega, da opravijo svojo misijo. "Našli vas bomo in vas spravili ven," je obljubil Američanom, ki so še v Afganistanu. Potrdil je, da rok za umik ostaja 31. avgust. Dejal je še, da ZDA ne bodo oprostile tega napada. "Vsem, ki ste sodelovali pri napadu, in tistim, ki želite slabo Ameriki, pravim, da ne bomo oprostili. Izsledili vas bomo in plačali boste," je dejal.

Na vprašanje, ali so ZDA naredile napako, ko so talibanom zaupale skrb za varnost okoli letališča v Kabulu, je dejal, da nihče ne zaupa talibanom. "V njihovem interesu pa je, da gremo takrat, ko smo obljubili," je dejal in dodal, da računajo na to, da bodo talibani delovali v skladu s svojimi interesi.

Danes ubite vojake je Biden označil za heroje. V dveh napadih na letališču v Kabulu, ki naj bi ju izvedla samomorilska napadalca, domnevno pripadnika skupine Islamska država, je umrlo 13 ameriških vojakov, ki skrbijo za varnost na letališču v Kabulu. Zdravstvene službe iz kabulske bolnišnice so sporočile, da je v napadu umrlo 60 civilistov, a je številka najverjetneje še višja. Napada sta številne žrtve terjala tudi med Afganistanci, ki si prizadevajo zapustiti državo, potem ko so oblast v Kabulu prevzeli talibani.