Usodni so bili krvni strdki v možganih

44-letna radijska voditeljica umrla po cepljenju z AstraZeneco

R.T.
26. 8. 2021, 18.45
Posodobljeno: 26. 8. 2021, 20.57
Deli članek:

Njena smrt je po cepljenju z AstraZeneco nastopila zaradi krvnih strdkov v možganih.

Twitter
Lisa Shaw

Britanska radijska voditeljica Lisa Shaw je umrla zaradi zapletov po cepljenju proti covidu-19, poroča britanski časnik BBC. Cepljena je bila s cepivom proizvajalca AstraZeneca, kmalu zatem pa so jo začeli pestiti glavoboli. Voditeljica, ki je delala za radio BBC Radio Newcastle, je maja umrla v 45.letu starosti. Mrliška oglednica v Newcastlu Karen Dilks je potrdila, da je njena smrt nastopila zaradi krvnih strdkov v možganih.

Dilksova je dejala, da je bila voditeljica prehodno zdrava in zaključila, da je bila njena smrt posledica zelo redke "trombotične trombocitopenije, ki jo povzroča cepivo", stanja, ki vodi do otekanja in krvavitve možganov.

Shawova, sicer mati enega otroka, je prvi odmerek cepiva prejela 29. aprila. 13. maja so jo po večdnevnem glavobolu z reševalnim vozilom odpeljali v univerzitetno bolnišnico v North Durhamu. John Holmes, ki jo je zdravil, je povedal, da je trpela zaradi hudega glavobola ter zbadanja po čelu in za očmi.

Nekaj dni je bila pri zavesti, sprva je bilo zdravljenje uspešno. Toda 16. maja zvečer je potožila, da so glavoboli hujši in da ima težave z govorom. Preiskave so pokazale, da je imela možgansko krvavitev, po poslabšanju njenega stanja pa so ji odstranili del lobanje, da bi poskušali ublažiti pritisk v glavi. Njeno stanje se je še naprej slabšalo, kljub več operacijam je 21. maja umrla.

Nevrološki patolog Tuomo Polvikoski je po smrti 44-letnice zaključil, da je glede na to, da je bila brez zdravstvenih težav, "presenetljivo", da je umrla zaradi krvnih strdkov in krvavitve v možganih. Rekel je, da se "časovno" zdi "najverjetneje", da je bila njena smrt "res posledica cepljenja". Izpostavil je, da gre za izjemno redek stranski učinek, ki v zelo redkih primerih prizadene zdrave ljudi.