Pločica med Bračem in Korčulo

Italijani so si lastili otoček v Jadranskem morju

R.T.
24. 8. 2021, 09.18
Posodobljeno: 24. 8. 2021, 09.36
Deli članek:

V novem sporu za dostop do morja so na hrvaškem otočku Pločica imeli glavno vlogo Italijani.

Profimedia
Svetilnik na otoku Pločica.

Hrvaški državljan Slaven Stipković je v nedeljo s čolnom popeljal svojo družino do majhnega otoka Pločica, ki leži v Korčulskem kanalu, med Bračem in Korčulo.

Ob izkrcanju v bližini svetilnika so opazili, da so tam še drugi gostje, zato so odšli nekoliko stran od njih, da bi oboji imeli dovolj prostora in svoj mir. Ko so se prijetno namestili, je do njih pristopil eden od gostov, italijanskih državljanov. Slaven je za spletni portal Morski.hr opisal, da je ta Italijan začel kričati. Zahteval je, da nemudoma zapustijo otok, da se nimajo pravice kopati ali sončiti, saj da je ta otok zasebna lastnina. Slaven jim je razložil, da to na Hrvaškem vsaj zaenkrat ni mogoče, Italijani pa so zagnali še večji hrup, eden od njih je poskušal celo odvezati Slavenov čoln.

V naslednjih minutah so oboji poklicali policijo, ti pa so čez nekaj časa pripluli na otok. Italijani so mahali z nekimi papirji o »najemu otoka«, policija pa jim je pojasnila, da takšni dokumenti nimajo teže, saj na otoku Pločica ni bila izdana koncesija.

S svetilniki sicer upravlja družba Plovput iz Splita. V nekaterih so urejeni apartmaji in te oddajajo v najem. To pa nikakor ne pomeni, da bi si lahko najemniki apartmaja lastili celoten otok.