Vuelta

Rogliča čakajo nepredvidljivi dnevi

S.R./STA
24. 8. 2021, 06.04
Posodobljeno: 24. 8. 2021, 06.12
Deli članek:

Primož Roglič ima v lovu na tretjo zaporedno skupno zmago 28 sekund naskoka pred Špancem Enricom Masom in že 1:21 minute pred njegovim moštvenim kolegom, Kolumbijcem Miguelom Angelom Lopezom.

Profimedia
Primož Roglič

Slovenski as Primož Roglič bo kot vodilni kolesar začel drugi teden dirke po Španiji. Že danes je na sporedu nepredvidljiva deseta etapa od Roquetas de Marja do Rincon de la Victorie (189 km), ki bi lahko malce premešala karte med favoriti za končno zmago. Kolumbijec Egan Bernal, pred Vuelto bržčas glavni tekmec 31-letnega Kisovčana v lovu na rdečo majico, za slovenskim asom na petem mestu zaostaja 1:52 minute.

Vsakršna prednost je za Rogliča dobrodošla, a dlje kot bo trajala Vuelta, težje bo komu za dan ali dva prepustiti majico vodilnega. Njegovo moštvo Jumbo-Visma bo tako pod vse večjim pritiskom, a se je vsaj v nedeljski gorski etapi z več kot 4000 višinskimi metri zelo izkazala.

Od Roquetas de Marja do Rincon de la Victorie 

Danes favorite čaka zanimiv test v andaluzijski etapi, v kateri bodo bržčas na račun prišli ubežniki. V kolikor pa bo glavnina nadzorovala zaostanek za ubežniki, pa bi se lahko razplamtel tudi boj za etapno zmago na zahtevnem vzponu na Puerto de Almachar, ki prinaša bonifikacijske sekunde.

Čeprav ga organizatorji dirke vodijo kot 10,9 km dolg vzpon z relativno nizkim povprečnim naklonom 4,9 %, so zadnji štirje kilometri in pol zelo zahtevni z devetodstotnim povprečnim naklonom. Po vrhu vzpona sledi še 12 km dolg spust in trije ravninski kilometri do cilja v Rincon de la Victorii.

Etapa se bo začela ob 12.47, v cilju pa najboljše pričakujejo okoli 17.30.