Črna kronika

»Zdravilca« za zdravljenje s »starodavnimi« napoji zaračunavala po 150 evrov

S.R.
23. 8. 2021, 21.45
Posodobljeno: 23. 8. 2021, 21.51
Deli članek:

Par je za seanse, ki so vključevale »starodavne« prakse s psihotropnimi snovmi, zaračunaval po 150 evrov po glavi. Možni so bili tudi večdnevni »izleti.«

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Španska policija je aretirala 42 in 38 let stara partnerja, ki sta osumljena, da sta proti plačilu izvajala zdravilske seanse, ki vključujejo pester nabor prepovedanih snovi, vključno z žabjim strupom in ajahuasko, psihoaktivnim napitkom, ki ga v skladu s starodavnimi rituali uporabljajo zlasti na območju Amazonije. Posamezna zdravilska seansa je stala 150 evrov, ponujala pa sta tudi večdnevne dogodivščine, ki so stale do 350 evrov. Svojo storitev sta oglaševala prek spleta, kjer sta objavljala tudi videoposnetke s teh zdravilskih srečanj. S posnetkov je po navedbah španske policije razvidno, kako se na tleh v krčih zvijajo njune stranke, sama pa nad njimi poskakujeta z raznimi ljudskimi glasbili, kot so denimo marake.

Policija je v okviru hišne preiskave na njunem domu v Alicanteju zasegla nekaj manj kot 100 različnih snovi, ki kršijo Konvencijo Združenih narodov o psihotropnih snoveh iz leta 1971. Med njimi so bili razni strupi žab in urhov, močno halucinogena rdeča mušnica, psihadelik ibogain, ki po nekaterih raziskavah močno upočasni srčni utrip in vpliva tudi na električne signale v tem, za človeka še kako pomembnem organu. Po navedbah španske policije partnerja »nimata nobenih poklicnih kvalifikacij in nista strokovno usposobljena,« da bi lahko ljudem dobavljala kakršne koli psihoaktivne ali halucinogene snovi.