gornji petrovci

Župan osumljen podkupovanja in oškodovanja upnikov

Rok Šavel/Vestnik
24. 8. 2021, 05.50
Deli članek:

Gornjepetrovska občina je še vedno v primežu dolgov, ki znašajo skoraj štiri milijone evrov. Na finančnem ministrstvu so s stanjem seznanjeni, a več kot svetovati ne morejo.

Nataša Juhnov
Franc Šlihthuber je župan od ustanovitve občine pred 27 leti .

V 27-letni »vladavini« župana Gornjih Petrovcev Franca Šlihthubra, ki na županskem stolčku sedi vse od ustanovitve občine z okoli 2000 prebivalci, je primanjkljaj na občinskem računu vrtoglavo narasel. Po zadnjih podatkih ministrstva za finance je skupna zadolženost občine in pravnih oseb javnega sektorja na ravni občine konec letošnjega junija znašala 3,9 milijona evrov, od tega znaša dolg občine 3,2 milijona evrov, dolg pravnih oseb javnega sektorja na ravni občine pa 767.000 evrov. Dolg na prebivalca tako znaša okoli 2000 evrov, kar je največ v državi. Občina ima sicer že 12 let blokiran račun in trenutno na računu blokado občinskih sredstev v višini 5,5 milijona evrov.

Zadolženost nad zakonsko mejo

Kot so za Vestnik pojasnili na ministrstvu za finance, največji obseg možnega zadolževanja v skladu z zakonom za Občino Gornji Petrovci za leto 2021 znaša 233.545 evrov, a ker ima občina blokiran račun in vseh odplačil za kredite ne odplačuje sproti, niti jih ne izkazuje ažurno, na ministrstvu ocenjujejo, da bi letna odplačila glavnic in obresti obstoječe zadolžitve skupno presegala največji obseg možnega zadolževanja v skladu z zakonom, hkrati se občina ne bi mogla zadolžiti na novo oziroma upravljati dolga občinskega proračuna v zakonskih mejah.

»Občina posebnih opozoril ni prejela, saj veljavna zakonodaja tega ne določa, je pa ministrstvo s stanjem občine seznanjeno, prav tako se stanja zaveda tudi občina sama. Ministrstvo je z občino ustrezno sodelovalo in ji svetovalo, kako naj stanje sanira. Veljavne pravne podlage pa ne predvidevajo sankcij za tovrstne kršitve,« še odgovarja finančno ministrstvo na naša vprašanja o morebitnih opozorilih in sankcijah, ki lahko grozijo občini. V vsakoletnem poročilu o stanju zadolženosti občin so Gornji Petrovci že po pravilu posebej omenjeni, saj jim kritična zadolženost povzroča velike težave pri poravnavanju tekočih obveznosti. Občina ima sicer že več let neporavnane dolgove iz naslova poroštev, izdala pa je tudi poroštvo pravni osebi zasebnega prava, kar je v nasprotju z zakonom, med drugim piše v poročilu finančnega ministrstva za leto 2019.

Nataša Juhnov
Dolg na prebivalca v občini Gornji Petrovci znaša okoli 2000 evrov, kar je največ v državi.

Dogovor z upniki mimo občinskega sveta

Znano je, da naj bi se župan brez sklepa občinskega sveta z nekaterimi upniki dogovoril za mesečno odplačevanje dolga, kar dokazuje primer Vrtcev občine Moravske Toplice, ki so med upniki gornjepetrovske občine. Javni vzgojno-varstveni zavod je namreč preklical javno dražbo zoper gornjepetrovsko občino in na svoj račun dobiva mesečno 1500 evrov. Šlihthuber je tudi predsednik športnega društva NK Križevci, česar mu zakonodaja sicer ne prepoveduje, a to društvo je od občine v zadnjih dvajsetih letih oziroma od leta 2003, do koder sežejo javno dostopni podatki, prejelo več kot 660 tisoč evrov.

Povečanje zadolženosti gornjepetrovske občine je bilo sicer do nedavnega možno pri državnem proračunu za povratna sredstva, ki jih je za financiranje občinskih investicij odobravalo gospodarsko ministrstvo. Za tovrstne zadolžitve namreč ni bilo treba pridobiti soglasja finančnega ministrstva. To možnost je odpravil zakon o finančni razbremenitvi občin, a občine, kot poudarja finančno ministrstvo, zdaj vsak mesec prejemajo sredstva za uravnoteženje razvitosti občin. »Za vsako zadolžitev občine, pri kateri črpanje in odplačilo posojila nista v istem proračunskem letu, ministrstvo izda soglasje, skladno s pravilnikom o postopkih za izdajo soglasja k zadolževanju občin. Soglasje pa lahko ministrstvo izda ali ga zavrne le, če prejme vlogo občine,« so še pojasnili na finančnem ministrstvu.

Osumljen podkupovanja

V svojem delovanju, za katero že ministrstvo opozarja, da ni v skladu z zakonom, je župan prišel tudi pod drobnogled policije in tožilstva. Na okrožnem sodišču v Murski Soboti se trenutno zoper Franca Šlihthubra vodita dve kazenski preiskovalni zadevi, ena zaradi kaznivega dejanja oškodovanja upnikov in druga zaradi kaznivega dejanja dajanja podkupnine. Pred okrajnim sodiščem pa se proti občini vodi še osem izvršilnih postopkov na predlog različnih upnikov, je potrdil predsednik okrožnega sodišča v Murski Soboti Branko Palatin.

Namestnica vodje tožilstva v Murski Soboti Desanka Novak je pojasnila, da je zaradi suma oškodovanja upnikov zoper Šlihthubra vložena zahteva za preiskavo, ki še ni končana.