Zadrogirani plenilci

Kaj se skriva za povečanim številom napadov kojotov v centru velemesta?

B.K.
22. 8. 2021, 11.50
Posodobljeno: 22. 8. 2021, 11.50
Deli članek:

Nasilno in zmedeno obnašanje zveri bi lahko bilo posledica drog.

Profimedia
Kojoti ali prerijski volkovi so predstavniki zveri iz družine psov. So nočno aktivni plenilci v prerijah in gozdovih Severne in Srednje Amerike. Prehranjujejo se z majhnimi živalmi in mrhovino. Človeku navadno niso nevarni.

Oblasti kanadskega mesta Vancouver so prebivalce pozvale, naj se izogibajo javnega parka Stanley, saj po njem plenijo kojoti. V zadnjih dneh so zabeležili že tri napade kojotov na ljudi, zadnjega v soboto, ko je zver nekega sprehajalca ugriznila v nogo.

Nenavadno vedenje kojotov v parku sprehajalci sicer opažajo že več mesecev. Navadno plašne živali postajajo namreč vedno bolj nasilne in zmedene.

Eden izmed razlogov za takšno nenavadno obnašanje bi lahko bilo prekomerno hranjenje kojotov, pravi strokovnjakinja z Univerze Calgary Shelley Alexander. Ko jih sprehajalci vidijo, se jim skušajo prikupiti s priboljški. A bolj kot se ti samotarski plenilci iz družine psov navadijo ljudi, hitreje jih lahko tudi napadejo.

Vednar Alexandrova opozarja, da to ne more biti edina razlaga za tako nenavadno obnašanje kojotov. “Vedenje nekaterih posameznikov kaže na to, da so zaužili strupe ali zdravila, najverjetneje opiate,” pravi strokovnjakinja. “Kar opažamo je nenormalno vedenje, a ključna stvar tukaj je, da so živali izgubile strah pred grizenjem [ljudi], zato sobivanje ni več možno. Obstajajo tudi znaki, da so bile živali zlorabljene.”

Obiskovalci parka Stanley morajo zato biti še posebej pozorni. Če se jim približa kojot se mu morajo zoperstaviti. To lahko storijo z glasnim kričanjem, dvigom rok in ploskanjem. Takšno obnašanje bi moralo plenilca prestrašiti in odvrniti od napada.